Venedik Mimarlık Bienali’nde OFF FENCE Enstalasyonu

Matěj Hájek ve Tereza Kučerová tasarımı OFF FENCE, 17. Venedik Mimarlık Bienali’nde Çek Cumhuriyeti’ni temsil ediyor.

Tüm tarihsel gelişmeler boyunca toplumun, fiziksel, coğrafi, kültürel veya sosyal olarak çeşitli duvar biçimleriyle bölündüğünü vurgulayan ekip, “How will we live together?” temasına yanıt ararken öncelikle ziyaretçilerini, toplumu ayıranın ne olduğunu anlamaya davet ediyor.

Venedik’te tarihi bir kale olan Forte Marghera’da, serginin “How will we play together?” bölümünde konumlanan OFF FENCE, mevcut çakıl yolunu keserek radikal bir konuma yerleştirilmiş. Böylece, ayrılık fenomeninin ortaya çıkışını sağlamış. Ahşap bir çit olan enstalasyon, Mimarlık Bienali’ne gelen ziyaretçilerin yoluna bir engel teşkil ederek ayrılığın sembolü olmuş.

Ziyaretçiler yollarına devam etmek isterlerse vazgeçme ve geri dönme, engelin etrafından dolanma veya enstalasyondan geçme seçeneklerine sahipler. Tasarımcılar, bu fiziksel eylemin sembolik bir anlam kazandığını dile getiriyor. Engel, değişim için bir dürtüye dönüştürülüyor, oyun da bu değişimin başlangıcı oluyor. Ziyaretçilerin engele, bir başka deyişle problemin içine girerek kendilerini aşması sağlanıyor.

Enstalasyon, dikey eksenden kademeli olarak eğimli olan 60 x 120 santimetrelik karaçam ahşap profillerden yapılmış dört “çit” ile oluşturulmuş. Çitlerin arasına renkli ve kaymaz bir kaplama ile kaplı kontraplak yerleştirilerek eğimli bir platform meydana getirilmiş ve oyun öğesi boyunca hareket imkânı sağlanmış.

Araştırmasında oyun öğelerinin daha geniş ilişkilerine odaklanan Tereza Kučerová, platformların eğimli yüzeyleri boyunca hareket etmenin fiziksel uyarı sağladığını ve oyunun eğitsel potansiyelini arttırdığını ifade ediyor.

Şehirlerde çocukların serbest dolaşımı için yeterli alan olmadığını ve parkları çevreleyen çitlerin çocukları kentsel çevrenin geri kalanından ayırdığını ekleyen Kučerová, çocukların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanan şehirlerde bu tür çitlere gerek olmadığını vurguluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın