Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nda Sarkis’in Respıro Projesi Yer Alacak

Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu'nda, günümüzün önemli kavramsal sanatçılarından Sarkis'in eserleri yer alacak.

Respiro başlıklı yerleştirme, 9 Mayıs-22 Kasım 2015 tarihleri arasında Venedik Bienali’nde izlenebilecek. Defne Ayas küratörlüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda gerçekleştirilecek Türkiye Pavyonu sergisi, bienalin ana mekânlarından Arsenale’deki Sale d’Armi binasında yer alacak.

Uluslararası arenada günümüzün önde gelen sanatçıları arasında sayılan Sarkis, yarım yüzyılı aşkın süredir devam ettiği sanat üretiminde farklı din, felsefe ve sanat tarihlerini hafıza ve mekânla ilişkilendirmesiyle tanınıyor.

Sarkis, toplantıda, projeyle ilgili olarak: “Zamanların başlangıcına, ilk gökkuşağına, diğer bir deyişle ışığın ilk kırılma anına gideceğiz. Tarih içindeki belirli anlara sabitlenmek yerine bugünün ve uzak geçmişin güncelliğine aynı anda sahip çıkacağız. Durağanlığa karşı dönüşmeye, dönüştürmeye, nefes almaya, hissettirmeye devam edeceğiz,” dedi.

İtalyanca’da nefes anlamına gelen Respiro başlıklı projesinde Türkiye Pavyonu’nu bir tiyatro sahnesi gibi düzenleyecek olan Sarkis, obje ve görselleri, düşünce ve kodlar ile bir araya getirecek ve eserlerinin özünü oluşturan sonsuz diyalog ve dönüşüm fikirlerini incelemeye devam edecek. Aynalar, vitray panolar ve mekâna özgü üretilmiş neon ışıklandırmalardan oluşacak yerleştirme, sanatçının ürettiği gökkuşağının yedi renginin çiziminden esinlenen Jacopo Baboni-Schilingi’ye ait bir besteyle tamamlanacak.

Basın toplantısında Defne Ayas ise şunları söyledi: “Sarkis, sanat ile evrene dair duruşunu ustaca bir araya getirebilen ender sanatçılardan. Günümüzdeki derin belirsizlikler karşısında, Sarkis’in bu başyapıtı, insanlık tarihini yeniden değerlendirmek için taptaze bir önerme. Respiro ile sanatın potansiyeli yeniden ivme alacak, sergi bizlere yeniden bir alan açacak. Mimari kurgu, vitraylarda şifrelenmiş sinyaller, saklanmış çerçeveler sayesinde belki biraz canımız acıyacak fakat ışıkla da buluşup iyileşme şansımız olacak. Sarkis’in zengin birikimi, sanatının dönüştürücü gücü, zamansızlığı ve zamanındalığı bize umut veren… Kendisine İKSV’nin davetini kabul ettiği ve beni davet ettiği için müteşekkirim.”

Respiro sergisi ile Sarkis’in yerleştirmesine dair denemeler ve görsel okumaların yer alacağı bir kitap da yayımlanacak. Defne Ayas’ın editörlüğünü yapacağı yayının yazarları arasında Ruben Arevshatyan, Uwe Fleckner, David Kazanjian, Wendy Meryem Kural Shaw, W. J. T. Mitchell, Aaron Schuster ve Jalal Toufic yer alıyor. Tasarımını APFEL’in (A Practice for Every Day Life) yapacağı kitap, Venedik Bienali’nin açılışı sırasında yayımlanacak ve seçkin kitapçılarda da satışa sunulacak.

Sarkis’in 7 Mayıs tarihinde eş zamanlı olarak İstanbul ve Cenevre’de iki yerleştirmesi daha olacak. Böylelikle, Türkiye Pavyonu’nda yer alacak eserler ile bu yerleştirmeler arasında devam eden bir diyalog da yaratılacak.

Okwui Enwezor’un küratörlüğündeki Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi, 9 Mayıs-22 Kasım 2015 tarihleri arasında izleyicilere açık olacak.

Türkiye Pavyonu’ndaki sergi, İKSV koordinasyonunda, Fiat’ın sponsorluğunda, TC Dışişleri Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Mehveş-Dalınç Arıburnu ve SAHA Derneği’nin prodüksiyon desteğiyle gerçekleştiriliyor. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, İKSV’nin girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla 20 yıllığına kiralanan sabit bir mekânda yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın