Vehbi Koç Ödülü Bu Sene Zeynep Ahunbay’a Verildi

Vehbi Koç Ödülü 2017 "Kültür" alanında Prof.Dr. Zeynep Ahunbay'a verildi.

Vehbi Koç Vakfı’nın koordinasyon ve finansmanını sağladığı Vehbi Koç Ödülü, her yıl eğitim, sağlık veya kültür alanlarından herhangi birinde, Türkiye’nin ve Türk insanının gelişimine önemli katkıda bulunmuş kişi veya kurumlara veriliyor.

Vakıf, “Örnek kariyeri ve bilim alanında ekol oluşturan katkılarından dolayı” 16. Vehbi Koç Ödülü’nün Zeynep Ahunbay’a verildiğini açıkladı.

Bu seneki ödülün seçici kurulunda Prof.Dr. Aslı Özyar, Prof.Dr. Engin Akyürek, Prof.Dr. Mehmet Özdoğan, Prof.Dr. Sema Doğan ve Prof.Dr. Turgut Saner bulunuyordu.

Zeynep Ahunbay Hakkında

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 1970’de yüksek mühendis-mimar olarak mezun olan Ahunbay, 1971’de İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü’ne asistan oldu. Yüksek lisans eğitimini İngiltere’de tamamladı. 1980 yılında aldığı doçentlik unvanından sonra; “Mimar Sinan’ın Eğitim Yapıları” konulu çalışmasıyla Aralık 1988’de profesörlüğe yükseltildi. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 2013’de emekli oldu.

İstanbul ve Anadolu’da çeşitli anıtların, alanların korunması için araştırmalar ve uygulamalar yaptı. 1977-1991 yılları arasında Side’de Prof.Dr. Jale İnan’ın yürüttüğü çalışmalar kapsamında Apollon Tapınağı’nın kalıntılarının belgelenmesi ve ayağa kaldırılması, İstanbul Karasurları ve çevresinin Kültür Envanteri, Karasurlarının Yedikule bölümünde T1-T5 kuleleri arasının restorasyonu, Ayasofya’nın güneybatı köşesinin restorasyonu, Zeyrek Camii çatı ve cephe restorasyonları bu kapsamda anılabilir.

TMMOB Mimarlar Odası, ICOMOS Türkiye ve Europa Nostra üyesidir. Halen Ayasofya, Diyarbakır Ulu Cami gibi anıtların bilim kurulunda görev yapmaktadır.

Ödül ile ilgili detaylı bilgi http://www.vehbikocodulu.com/ adresinden alınabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın