Ve Karşınızda: Yıldız Mimardan Öğrenci Yurdu

2016 yılında, yaklaşık 200 üniversite 1. sınıf öğrencisi, ailelerinin evinden Jeanne Gang tarafından tasarlanmış Şikago'daki mini-kuleye taşınacak.

Şikago Üniversitesi’nin kuzey sınırlarına inşa edilecek olan yeni öğrenci yurdu ve yemekhane, çoğunluğu gençlerden oluşan sakinlerine bir yıldız mimar konforunu sunuyor ve aynı zamanda yemek hariç herhangi bir konuda şikayet etme haklarını da ellerinden alacak, çünkü bildiğimiz kadarıyla kafeteryaları için meşhur bir aşçıyla anlaşma imzalamadılar.

Üst düzey tasarımcılar üniversite kampüsleri için yeni yüzler değiller elbette, sadece yeteneklerini daha çok akademik binalar (Rem Koolhaas’ın Cornell’deki Milstein Hall binası), müzeler (I.M. Pei’nin Indiana University Sanat Müzesi) ve performans salonları (Frank Gehry’nin Bard’daki Fisher Center’ı) üzerinde kullanılıyor.

Fakat çok az sayıda okul, öğrencilerine yıldız mimar hizmeti sağladı.

Şikago, 1962’de Edward Durell Stone yapımı akademik binasını öğrenci yurduna çevirerek bir bakıma bunu sağlamıştı.Toronto Üniversitesi 2000 yılında Morphosis’i mezun evleri için yetkilendirdi ve MIT tarafından Steven Holl’a yaptırılan Simmons Hall onu takip etti. Ayrıca Yale öğrencileri de 1962’den beri bir çift Eero Saarinen tarafından tasarlanan (2011’de KieranTimberlake tarafından yapılan geliştirmeye kadar popüler olmayan) üniversitede yaşıyor.

Çoğu durumda ise, öğrencilerin kaliteye erişimi ortak alanlarla sınırlı kalıyor. Geç saatlerde ise sevimsiz birer kutu gibi yurt odalarına dönerek, emlak bayağılığı dersini muşamba kaplı döşemelerle ve yetersiz havalandırılmış komünal banyolarıyla öğreniyorlar. Eğer o eski üniversite klişesi olan gece yarısı rap toplantıları gerçekten sosyalist eğilimleri arttırıyorsa bunun sebebi 1960’lardan beri değişmemiş olan ortak oda halıları!

Birçok dengi gibi, Şikago Üniversitesi’nin de Eero Saarinen’in 1950’de yaptığı hukuk fakültesi ve Rafael Viñoly tarafından geçen yıl tamamlanan Şikago Üniversitesi Tıp Tedavi ve Araştırma Merkezi gibi öne çıkan binaları bulunuyor. Fakat Studio Gang yeni konut binasını inşa ettikten sonra Şikago öğrencilerinin çağdaş tasarıma ulaşmak için doktor veya avukat olmaları gerekmeycek. Lisansını İngilizce üzerine yapanlar veya tiyatro inekleri de emlak yığınının tepesinde sıralarını alabilirler, hem de bunu yataklarından hiç kalkmadan, mikrodalgada patlamış mısır kokuları içinde, bir iki okul dönemi için de olsa yaşayabilirler!

Hem kim bilir? Belki kaliteli hayatın tadı onları işletme diploması almaya itebilir. Ya da bunda başarısız olurlarsa Zaha’nın Miami Condo kulesinde helikopter pisti görevlisi olabilirler.

Etiketler

Bir yanıt yazın