Växjö’de Sosyal Bakım Merkezi

Kjellander Sjöberg'in tasarladığı yaşlı bakım merkezi, L formundaki mekanlarıyla, kullanıcılar arasındaki iletişimin güçlenmesini hedefliyor.

Projenin bir parçası olduğu Skärvet yapı adası, İsveç’in Växjö kentinde yeni bir kentsel bölge olan Bäckaslöv’un girişinde yer alıyor. L formundaki yapı, yer aldığı geniş avlunun etrafına konumlanan, karma kullanımlı yapılardan oluşan adanın ilk etabı ve temel taşı olma özelliğini taşıyor.


Her bir yapı parçasında tekrarlanan mekan organizasyonu, bireysel odaları, merkezi bir ortak alanın çevresine yerleştirmeye dayanıyor. Böylece, her bir odanın çekirdeği yemek ve oturma alanlarının bulunduğu, yüksek tavanları ve geniş pencereleriyle gün ışığından maksimum derecede faydalanmayı hedefleyen açık mekanlar haline geliyor.

Toplantı salonu, konservatuvar, fizyoterapi tesisi ve ortak avlu ile yeşil kreasyon alanlarına bakan terasta yer alan sera gibi ortak fonksiyonlar, kullanıcılara sosyal etkileşim mekanları sunuyor.

Farklı örüntülere sahip seramik kaplamaların kombinasyonuyla oluşturulan varyasyonlarıyla yaşayan cephesi var. Girişler, doğramalar ve çatılar ise, daha sıcak tonlar eklenerek, bakır renkli levhalarla vurgulanıyor.

Yeşil bir mimari anlayışla tasarlanan bina, LEED Platinum sertifikasının da gerekliliklerini yerine getiriyor.

Etiketler

Bir cevap yazın