Varyap-Uzunlar Ortak Girişimi’nden Türk Telekom Arena’yla İlgili Açıklama

Son günlerde, “Türk Telekom Arena çatısının muhtelif büyüklükteki parçalarının rüzgâr nedeniyle çatıdan koparak düştüğü ve bu nedenle faciadan dönüldüğü” yönünde bazı haberler yayınlandı.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla konunun seyri ve bazı teknik detaylar Varyap-Uzunlar Ortak Girşimi tarafından paylaşıldı.

Bu doğrultuda, stadın çatısından hiçbir parçanın uçmadığı, saha içine, tribünlere ya da stadyum dışına çatı parçasının düşmediği, kopan ya da yiten bir çatı parçası olmadığı gibi, faciaya neden olabilecek bir hasarın da meydana gelmediği açıklandı.

Açıklamanın devamı ise şu şekilde:
“Galatasaray Spor Kulübü yetkilileri tarafından, Varyap-Uzunlar Ortak Girişim yetkilerine, 10 Ekim tarihinde, saat 15:10’da stadyum çatısında bulunan trapez levhalardan birisini tutan perçinlerin bir kısmının gevşemesi nedeniyle, levhanın kenarının havaya kalktığı bildirildi. Bunun üzerine konunun uzman ekipleri hemen harekete geçti ve aynı gün saat 15:45’de gerekli işlemler yapılarak levha yeniden yerine tam olarak sabitlendi. Ekipler, ertesi gün daha geniş bir çalışma yaptılar; çatı trapez levhaları tek tek kontrol edildi ve bu kontroller sırasında herhangi bir probleme rastlanmadı.

Stadyumun 90 cm genişliğinde ve yaklaşık 6 m uzunluğundaki trapez çatı örtüsü üzerinde bulunan 15 sıralı perçinden sadece 6 tanesi kalktı ve trapez panelin yerinden kopması gibi bir durum söz konusu olmadı.

Öte yandan, Varyap-Uzunlar Ortak Girişimi ve TOKİ arasında imzalanan sözleşme sonrasında, sağlanan tüm projeler ve şartnamelerin kontrolleri, uluslararası standartlara göre yapıldı. Bununla birlikte, imal edilen çatı, 187 metreye varan açıklığı ile dünyadaki sayılı büyüklükteki çatılardan biri. Ortak Girişim olarak bunun bilinci ile hareket edilerek ve yapım sırasında gerekli tüm mühendislik çalışmaları titizlikle yürütülerek, gerekli görülen her noktada uluslararası danışmanlık firmalarından destek alındı.

Çatının ve kaplamasının tasarımı için ise Almanya’da gerekli rüzgar testleri yaptırıldı. Bu testte hem mevcut durum irdelendi hem de GS Kulübü’nün, ileride açılır-kapanır kapak takması ihtimaline karşı, kapaklı tasarımın da rüzgar testi yapıldı. Her iki durumda da uluslararası koşulları sağlayacak bir çelik konstrüksiyon tasarımı gerçekleştirildi. Uygulama sırasında bölgenin dengesiz rüzgar yükleri de dikkate alınarak, bu tasarımda, gereklerinden fazla önlem alınarak güvenli tarafta kalınmış ve tüm bu mühendislik çalışmaları TOKİ ile de paylaşıldı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın