Van hayalet şehir

Depremin ardından Van'dan gidenlerin sayısı 600 bine ulaştı. Kentte her evden bir kişi eşyaların başında nöbetçi olarak kaldı

7.2 ve 5.6’lık depremlerle sarsılan Van adeta hayalet kente döndü. Yüzlerce kişinin ölümü, binlerce binanın yıkımı ve bitmeyen artçılar nedeniyle Van’da binlerce insan göç etmeyi tercih etti. Sadece Van Valiliği’nin yardımıyla kentten gidenlerin sayısı 34 bine ulaştı. 101 bin kişi ise sıra bekliyor. Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’ya göre ise kentin nüfusunun üçte ikisi başka illere taşındı.

Van’da depremlerin ardından yaşama tutunma savaşı tüm hızıyla sürerken aynı hızla devam eden bir başka olgu ise kentten kaçış. Depremzedelerin gitmek istedikleri illerle ilgili müracaatları kabul eden Van Valiliği Toplum Merkezi şu ana kadar toplam 34 bin kişiyi başka illere gönderdi. En çok İstanbul’a depremzede gönderen valilik sağlık durumu iyi olmayanların ve yaşlıların uçak biletlerini aldı. Depremzedelerden 26 bin 991 kişi İstanbul’a gitmek için müracaat ederken, İstanbul’u 15 bin 863 kişi ile Mersin takip etti. 15 bin 421 kişi ile Antalya üçüncü sırada yer alırken, bin 532 kişi de Diyarbakır’a gitmek için müracaat etti. Valilik bu başvuranlardan 34 binini gönderirken 101 bin 678 kişi ise gitmek için sıra bekliyor.

600 bin kişi gitti
Valiliğin bu rakamlarından çok daha vahimi ise kentin Belediye Başkanı Kaya’dan geldi. 2009 yılında yapılan adrese dayalı sayımda kentin nüfusunun 1 milyondan fazla çıktığını hatırlatan Kaya şunları söyledi: “Biz 23 ekimdeki 7.2’lik depremin ardından yaraları sarmaya çalışırken bir yandan da gözlemlerde bulunduk. Kentte neredeyse her evden sadece bir kişi adeta nöbetçi gibi bırakılmış, geri kalanların ise neredeyse tamamı başka yerlere göçmüş. Resmî rakam yok elimizde ama gayrıresmî saptamalara göre kentin nüfusunun üçte ikisi göç etti Van’dan.”

Etiketler

Bir yanıt yazın