Vallribera Arquitectes, Mevcut Bir Evin Karakteristik Özellikleriyle Endüstriyel Malzemeleri Birleştirdi

Modernize edilen dar bir sıra evin mevcut ahşap çatısının altında, mavi boyalı çelik bir asma kat sayesinde yatak odaları için ek bir alan sağlanmış.

Llorenç Vallribera ve Aleix Gil liderliğindeki Barselonalı mimarlık ofisi Vallribera Arquitectes, şehir merkezinde açık alanlı bir ev bulamayan çift için bir proje tasarladı. Ev sahipleri, İspanya’nın Vallès kentinde, kapsamlı bir renovasyon gerektiren ancak gerekli iç ve dış alanlara sahip basit, tek katlı bir sıra ev satın aldı. İki cephesi ve eğimli bir çatısı bulunan mevcut bina, iki yüksek yapı arasında yer alıyor. Yapıların ortak duvarları arasında kalan boşluk, açık bir avlu alanı oluşturuyor.

Kısıtlı bir bütçeyle çalışan mimarlar, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için evin termal performansını iyileştirmeye ve taban alanını artırmaya çalışmışlar. Projenin başlarında, mevcut bina kabuğunun korunması gerektiğine karar verilmiş. Bu da daha fazla alan sağlamanın tek yolunun çatı mahyasının altında bir asma kat tasarlamak olduğu anlamına geliyor.

Asma kat, evin brüt alanını 90 metrekareye çıkararak, çocukların yatak odaları, banyoları ve küçük bir çalışma odası için alan sağlıyor.

Ebeveyn yatak odası ve ikinci bir banyo, zemin katta evin ön tarafında yer alıyor. Zemin kattaki alanın geri kalanı açık planlı bir yaşam alanı olarak tasarlanmış.

Mutfak ve yemek masası asma kat strüktürünün altında konumlandırılmış, ancak yapının diğer iki cephesinde yer alan salon ve yatak odası yüksek tavanlardan faydalanıyor. Yaşam alanının en ucundaki cam kapılar, gün ışığının içeriye ulaşmasını sağlıyor ve yaşam alanını bahçe ile birleştiriyor. Avlunun karşı tarafında yer alan küçük kulübede ise çamaşırhane bulunuyor.

Mimarlar, daha kapsamlı bir yalıtımla yapının enerji tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlamış. Çatıya, cephelere ve yeni beton zemine de yalıtımın eklendiğini açıklayarak, “Çağdaş evin termal performansını sağlamak için bir kabuk geliştirildi,” diye belirtiyorlar. Ayrıca yatak odalarındaki ortak duvarlarda da yalıtım yapıldığını belirten mimarlar, “nemle ilgili sorunları önlemek için, zemin katın geri kalanındaki ortak duvarlarda ekstra bir yalıtım kullanılmıyor,” diye ekliyor.

Mimarlar yeni müdahaleleri ve yapım yöntemlerini vurgulamak için projenin tamamında basit bir malzeme paleti kullanıyor. Ahşap çatı ve yaşam alanının her iki tarafındaki ortak tuğla duvarlar gibi mevcut yapı elemanları, evin mirasını korumak için açıkta bırakılmış.

Zemin kattaki pürüzsüz cilalı beton zemin ve üst katta kullanılan mavi linolyum ile yapının karakteristik mevcut özellikleri kontrast yaratıyor. Asma katı destekleyen çelik strüktür, parlak mavi bir renge boyanarak iç mekanda göze çarpan bir yapı elemanına dönüştürülmüş.

Duvarlarda, tavanlarda, merdivenlerde ve mobilyalarda kullanılan sunta malzemesi, yapıya bir doku katıyor ve mekan boyunca birleştirici bir unsur oluşturuyor. Evin cephelerinde kireç harcı kullanılmış. Stor perdeler çeşitli açıklıklarda kullanılarak gölgelendirmeyi sağlarken ayrıca arka cepheler boyunca uzanarak korunaklı bir veranda oluşturuyor.

Etiketler

Bir cevap yazın