Vahşi Doğada Üç Adacık, Fælledby Masterplanı

Kopenhag'daki Fælledby Vejlands Kvarter için hazırlanan yeni master plan, bölgenin doğasına dokunuyor. Planı hazırlayan Henning Larsen ve MOE, toplulukların günümüz ve gelecekte doğayla nasıl iç içe yaşayabileceğine odaklanıyor.

By & Havn tarafından düzenlenen ulusal bir yarışmada birinci olan masterplan, modern toplumların doğa ile uyum içinde nasıl yaşayacağına dair bir standart belirlemeyi amaçlıyor. Henning Larsen’in ortaklarından Signe Kongebro, Fælledby çevresindeki doğaya müdahalede bulunmak için insan ve doğa arasındaki dengenin tekrar düşünülmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yüzden bölgedeki yapılaşmanın tamamen ahşaptan olacağını; bitkiler ve hayvanlar için daha zengin doğal yaşam alanları içereceğini söylüyor.

“Kır yerleşimini bir arketip olarak kabul ederek, biyolojik çeşitliliğin ve aktif rekreasyon alanlarının insan ve doğa arasında sürdürülebilir bir etkileşim içinde olmasını sağlıyoruz.”

Toplumun biyolojik çeşitlilik ve doğayla uyumlu şekilde yaşamlarını sürdürebilmesini sağlayan master plan, böcekler, kaplumbağalar, kuşlar ve geyiklere habitat sağlayan sulak ve kuru ortamları, yerel peyzajın kritik unsurlarını koruyor. MOE’den biyologlar ve çevre mühendisleri ile iş birliği içinde çalışan Henning Larsen, doğal habitatlar korunurken kereste üretimini sağlayabilen sürdürülebilir bir model oluşturmuş.

Yerleşim Özellikleri

Birbirine sıkı sıkıya bağlı, doğa ile uyum içerisinde topluluklardan oluşan köylerden ilham alan tasarım, aktif sokak köşeleri, yeşil koridorlar ve konsantre mahalli merkez ile bölgeyi sürdürülebilir bir alana çevirmeyi amaçlıyor.

Masterplan dahilinde, küçük ölçekli samimi bir topluluk hissinin oluşabilmesi için bölgeyi üç adet dairesel alt bölüme/köye ayrılmış. Yabani hayatın korunduğu doğal alanlar, bu üç küçük köy arasında yerel türlerin serbest dolaşımını sağlıyor ve doğayı topluluğun çekirdek düzenine entegre ediyor.

“Aynı geleneksel bir kır yerleşiminde olduğu gibi, Fælledby masterplanı da açık bir doğal peyzaj içinde kendini gösteriyor. Bu durum, sürdürülebilir ve doğal önceliklere duyarlı bir ortam yaratma fırsatı veriyor. Doğa ile daha iyi uyum içinde yaşamaya çözüm arayan insanlar için bir ev yaratma potansiyeli görüyoruz.”
Kongebro

By & Havn Genel Müdürü Anne Skovbro, kazanan projenin, Kopenhag’ın diğer bölgelerinde gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen heyecan verici ve yenilikçi bir teklif olduğunu belirtiyor. Proje yerel halkın özel isteği olan bitki ve hayvan yaşamına özen gösterip, toplulukla sürdürülebilir yeni bir yaşam stili öneriyor.

Bir Ahşap Topluluğu

Fælledby’deki her konut, yüksek sürdürülebilirlik standartlarını karşılıyor. By & Havn, PensionDanmark ile iş birliği yaparak, ahşabın projede hakim bir yapı malzemesi olması konusunda ısrarcı olmuş. Fælledby’nin inşası tamamlandığında Kopenhag’ın tamamen ahşaptan inşa edilmiş ilk mahallesi olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın