Üzülmez Kültür Vadisi Çok Yakında Hizmete Açılacak

Buda Mimarlık'ın Üzülmez Kültür Vadisi projesinde sona gelindi.

Yeni Adım’ın haberine göre Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası girişimleri ile başlatılan ve inşaatı tamamlanmak üzere olan Üzülmez Kültür Vadisi Projesi 2023 yılında tamamlanarak turizme kazandırılması hedefleniyor.

Eski Zonguldak – Ankara Karayolu üzerinde konumlanan Üzülmez Lavuarı, şehir merkezinden yaklaşık 3 km uzakta yer alıyor. Alan üzerinde; farklı dönemlerde amaç doğrultusunda ekleme ve çıkarmalara maruz kalmış, sonunda da kendi halinde boş bırakılmış bir yapı stoğu bulunuyor. Endüstriyel Kültür Mirası Envanterinde bulunmakta olan, 63 No’lu maden ocağının kapısı (Derebaca), 1907 yapımı yığma taş bina ve 1936 yapımı betonarme kagir atölye binaları ve çeşitli müştemilatları ve muhdesleri ile Üzülmez Kültür Vadisi içerisinde önemli bir alan ve binalar grubudur.

Şehrin Endüstriyel Tarihine Dikkat Çekilmesini Sağlamak

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Kültür Vadisi Projesi ile ilgili olarak: “Odamız ile Zonguldak’ın sosyal ve ekonomik belleğinde önemli yer edinmiş endüstri yapılarının; görsel önemlerine, dönemlerine ait niteliklerine ve şehrin endüstriyel tarihine dikkat çekilmesini sağlayarak, güncel mekânsal ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden işlevlendirilmesini, böylece atıl vaziyette olan endüstriyel yapıların toplumsal hayatın bir parçası haline getirilmesini amacıyla ön fizibilite çalışmaları başlatılan projenin geliştirme çalışmaları 2018 yılında tamamlanmıştır. Projenin hayata geçmesi için Odamızın da desteği ile Zonguldak İl Özel İdaresine bir proje hazırlanarak BAKKA’ya müracaat edilmiştir. Proje BAKKA tarafından destek almış olup yapımı 15 Mayıs 2020 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Proje kapsamında, Zonguldak ili Merkez ilçesi Üzülmez Mevkiinde Üzülmez Eski Lavuar Binası ve Eski Atölye Binasına işlev kazandırılması planlanmaktadır. Proje ile Zonguldak ilinde kent belleği ve kent hayatını zenginleştirmek, kentin endüstriyel mirasının deneyim turizmine kazandırılması amaçlarına hizmet edecek şekilde proje konusu alanın yeniden işlevlendirilmesini yapılacaktır. Kaba inşaatı 2022 yılı itibarı ile büyük oranda tamamlanmıştır. Projemizin 2023 yılında tamamlanarak faaliyete geçmesi beklenmektedir. Proje tamamlandığında açık otopark, kent parkı, çocuk oyun alanları, peyzaj alanları, gezi tüneli, etkinlik alanları, meydanlar, Derebaca deneyim yolu, kültür atölyesi, müze-restoran, Jeopark müzesi gibi alanlar oluşturulacaktır.”

Üzülmez Kültür Vadisi Projesi, 2020 Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Proje / Koruma Dalı’nda ödül almıştı.

Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projeler

Etiketler

Bir yanıt yazın