Uzmanları ikiye böldü

Erdoğan'ın, açılışı yapılan Mimar Sinan Camii için 'selatin cami' demesi tartışma başlattı.

Başbakan Erdoğan’ın, açılışı yapılan Mimar Sinan Camii için ‘selatin cami’ demesi tartışma başlattı. Mimar Sinan Genim, “Selatin camii, sultanların yaptığı cami anlamına gelir. Sultan mı var, selatin deniliyor” dedi. Prof. Dr. Suphi Saatçi de, ‘selatin cami’nin protokol cami anlamına kullanılabileceğini söyledi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ataşehir’de geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Mimar Sinan Camii için ‘selatin cami’ nitelemesi yapması tartışma yarattı. Osmanlı’da padişahların yaptırdığı Süleymaniye, Selimiye, Sultanahmet gibi camilere ‘selatin cami’ adı veriliyordu. Erdoğan’ın, bu adı genel bağlamından kopararak, protokol cami şeklindeki bir adlandırmaya dönüştürmesi uzmanları ikiye böldü. Kimisi bu ismin protokol cami kastıyla kullanılabileceğini söylerken kimileri de buna karşı çıktı.

Sakıncası yok
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Suphi Saatçi: “Selatin camileri sultanların yaptığı cami anlamına gelir. Fakat bu aslında o kentin devlet adamlarının, en yüksek düzeydeki devlet başkanlarının, protokolün gittiği cami anlamına gelir. Bir zamanlar Fatih’ti, sonra Sülaymaniye, Sultanahmet oldu. Şu anda birçok devlet adamı Dolmabahçe Camii’ne gidiyor. Bunu illa sultan yaptırdı şeklinde algılamak doğru değil.”

Sultan yok ki
Mimar Sinan Genim: “Selatin lugat anlamıyla sultanlar, padişahlar demektir. Selatin camileri, padişahlar, hanım sultanlar ve şehzadeler tarafından yaptırılan camiler. Selatin caminin, bugün büyük, protokolün gittiği cami anlamında da kullanılamaz. Yanlış anlama gelir ve birbirinin yerine oturan kavramlar değil. Ortada sultan yok ki selatin cami olsun. Cuma cami, büyük cami denilebilir. Ya da başka kelime çıkarmak lazım.”

Benzerlik anlamında
Mimar Mehmet İşçi: “Ben konuya yaptıran kişi açısından bakmıyorum. Doğru selatin camilerini sultanlar yaptırıyor. Ben fonksiyon açısından değerlendiriyorum. Memlekette sultan olmadığına göre selatin cami gibi denmek isteniyor. Bu konuda selatin camileri büyük, benzerlik anlamında kullanılıyor. Çünkü, sultanlar kendi arazilerine, kendi paralarıyla camiyi yaptırıyorlar.”

Etiketler

Bir yanıt yazın