Uygun Fiyatlı Konut Krizine Potansiyel Bir Çözüm Olarak “Accessory Dwelling Unit”

Uygun Fiyatlı Konut Krizine Potansiyel Bir Çözüm Olarak “Accessory Dwelling Unit”

Accessory Dwelling Unit (ADU), daha büyük, birincil bir evin arsasını paylaşan ikincil bir ev veya daire için yasal ve düzenleyici bir terim. Birim ayrı olarak satın alınıp satılamıyor, ancak genellikle kira yoluyla ek gelir sağlamak veya bir aile üyesini barındırmak için kullanılabiliyor.

Accessory Dwelling Unit (ADU), uzun süredir var olmasına rağmen, mevcut şehir altyapısını güçlendiren ve kentsel yayılmayı önleyen uygun fiyatlı konut krizine potansiyel bir çözüm olarak son zamanlarda daha fazla ilgi topladılar.

Brooklynli tasarım ofisi CAZA tarafından ABD’nin çeşitli bölgelerinde kullanılmak üzere tasarlanan ADU prototipleri, birimlerin çevresel etkisini en aza indirerek, tipik olarak büyük bir karbon ayak izi taşıyan ADU tipini sürdürülebilir bir konut çözümü haline getiriyor.

Prototip, Energy Star derecesi alan ilk ADU olarak hayata geçirilmiş. Çatı üstü güneş panelleri üniteye güç sağlamak için enerji üretirken, stratejik olarak yerleştirilmiş pencereler çapraz havalandırmayı en üst düzeye çıkaracak şekilde planlanmış. Sürgülü cam paneller, konut sakinlerinin evi doğrudan bir terasa veya bahçeye açmasına izin vererek, iç-dış mekan yaşam ortamları yaramak üzere tasarlanmış.

Ofis tarafından bir stüdyo birimi ve bir yatak odalı birim olmak üzere iki farklı boyutta tasarlanan ADU prototipleri kişisel kullanımlı bir ofis, nesiller arası bir ev veya bir kiralama yatırımı olarak hizmet edebiliyor.

37 metrekarelik stüdyo ünitesinde kompakt bir mutfak, esnek bir birleşik salon, çalışma alanı ve uyku alanı bulunuyor. Ankastre şifonyerden kayan bir yüzey hem çalışma masası hem de yemek masası olarak kullanılabiliyor. Açılır-kapanır yatak duvara katlandığında, çapraz desteği bir çalışma yüzeyi haline geliyor.

46 metrekarelik tek odalı seçenekte ise genişletilmiş bir mutfak, yemek ve oturma alanı ile eksiksiz bir yatak odası yer alıyor. Stüdyo seçeneğinde olduğu gibi, yaşam alanı hem asma pencereler hem de bahçeye açılan sürgülü duvar panelleri ile aydınlatılıyor. Yatağın yanında yerleşik bir masa, özel bir çalışma alanı sunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük prefabrikasyon şirketi ile yakın işbirliği içinde çalışan CAZA, mevcut üretim yeteneklerini, tedarik zincirlerini ve müşteri hizmetleri altyapısını kullanan özelleştirilebilir bir tasarım şeması geliştirmiş. Bu entegrasyonlar sayesinde özelleştirilmiş bir ev haftalar içinde çevrimiçi olarak sipariş edilip, hızla teslim ediliyor ve arsa üzerine montajı yapılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın