Utrecht’teki Demiryolu Deposu Topluluk Merkezine Dönüştü

Utrecht’teki Demiryolu Deposu Topluluk Merkezine Dönüştü

Studioninedots, Utrecht'teki demiryolu deposunu bir topluluk merkezine dönüştürdü.

Hollandalı mimarlık ofisi Studioninedots, Utrecht’te bulunan eski bir demiryolu deposunu, ortak çalışma ve “Bovenbouwwerkplaats” adı verilen kamusal alanlar içeren bir yapıya dönüştürdü.

Tasarım ekibi, ihmal edilmiş tuğla ve çelik yapısını restore edip, orijinal donanım ve malzemeleri açıkta bırakarak, 20. yüzyıldan kalma bu binanın “hamlık ve zarafetini” öne çıkarıyor.

Studioninedots tarafından geliştirilen “Bovenbouwwerkplaats” projesi, Mees Visser, Zecc Architecten, Space Encounters gibi mimarlık ofislerini de içinde barındıran Wisselspoor’un merkezinde yer alıyor.

Yapı, mahalle hizmetleri, sivil toplum kuruluşları, yerel girişimciler gibi topluluklar için merkezi bir alan haline gelerek, insanları içeriye davet edecek.

“Özel alanlarda gerçekleşen özel tutku ve işlevler, Bovenbouwwerkplaats’ta bir araya gelir ve böylece yapı, her şeyin olabileceği küçük ölçekli kentsel bir çekirdek oluşturur.

Mevcut çatının altında, mahalle tesislerine ve girişimcilere ev sahipliği yapacak açık bir alan yarattık. Bu alan, duyuları harekete geçirirken, kullanımıyla ilgili kendi yorumunuza da açık bir alan olarak işlev görüyor.”
Studioninedots

Eski deponun merkezinde arabalar ve bisikletler için bulunan “hareket merkezi”, orijinal binanın çatısından çıkıntı yapan, delikli metal bir perdeye sarılmış.

Bu merkezi formu çevreleyen bir dizi esnek alan, endüstriyel zemine yerleştirilmiş ve büyük pencerelerle bahçeye görüş vermiş.

İç mekanda doğal ışık, çelik kafes kirişlerle desteklenen çatıda bulunan büyük pencerelerden sağlanıyor.

“Dönüşümümüzle birlikte, eski depo, iskeleti, dış cephesi, çatıları gibi endüstriyel niteliklerini tekrardan kazanıyor.”
Studioninedots

Mimarlık ofisine göre, orijinal binadan çıkıntı yapan perde, gün boyunca farklı görünümler üretirken aynı zamanda binanın benzersiz bir kimlik oluşturmasına yardım ediyor.

“Perde günler ve mevsimler boyunca binanın görünümünü yeniliyor, Bouvenbouwwerkplaats, Wisselspoor’un yeni simgesi olabilir.”
Studioninedots

Etiketler

Bir yanıt yazın