Utrech’teki Su Kulesi’nin Konut Yapısına Dönüşümü

Utrech’teki Su Kulesi’nin Konut Yapısına Dönüşümü

Hollandalı ofis Zecc Architecten, Utrecht’teki şehrin 360 derecelik manzarasına hakim tuğla su kulesinin silindirik formunu kullanarak bir dizi konuta dönüştürdü.

Utrecht merkezinin kuzeybatısındaki Amsterdamsestraatweg’de bulunan 19. yüzyıldan kalma su kulesi, ulusal bir anıt olarak listelenmiş. Bakıma muhtaç hale geldikten sonra 2012 yılında özel bir müşteri tarafından satın alınmış.

Zecc Architecten, resmi olarak Amsterdamsestraatweg Su Kulesi olarak bilinen silindirik yapıyı, üçü zemin kattaki bir kafe alanının üzerine oturtulmuş daireler olmak üzere dört konut içerecek şekilde güçlendirmiş.

En üstte ise kulenin eski su deposunun açıkta kalan ve yıpranmış metal yapısıyla çerçevelenmiş 400 metrekarelik daha büyük bir konut tasarlanmış. Altı seviyede düzenlenen bina cam duvarlı bir teras yoluyla şehir manzarasına hakim olacak şekilde planlanmış.

Sokaktan girilen büyük bir ahşap kapı, asansör ve sarmal merdiven arasından zemin kattaki kafeye açılır şekilde tasarlanmış. Kulenin arkasına gün ışığının içeri girmesi için ince pencereler yerleştirilen ek bir erişim noktası daha yapılmış.

Her biri mini mutfak ve banyo içeren kompakt bir düzene sahip olan ve açık planlı oturma odasına bakan bir asma kat uyku alanı bulunan üç stüdyo daireye asansör ile doğrudan erişim sağlanmış.

Dördüncü kattaki daha büyük konutun girişi ise eski su deposunun paslı metal deposunun oluşturduğu dışbükey tavanın altında yer alan açık salondan sağlanmış.

Özel bir ikinci asansör ve ahşap bir merdiven ile giriş alanı evin diğer katlarına bağlanarak, beşinci kattaki karanlık bir sinema alanından yatak odalarına, mutfağa ve kulenin konik çatısının altındaki aydınlık bir yaşam alanına geçilmesi sağlanmış.

Ana yatak odasında, korunaklı bir sundurma alanı oluşturmak için kulede ek bir açıklık tasarlanmış.

Sürgülü cam kapılardan erişilen bu oda, orijinal cephenin korunan metal pencere şeritleri ile çerçevelenmiş.

Yeni tasarlanan beyaz duvarlar ve ince siyah pencere çerçeveler ile kulenin orijinal yapısının kaba, çıplak tuğla ve metal unsurları arasında uyumlu bir zıtlık oluşturulmuş.

Etiketler

Bir cevap yazın