Taksim'deki yaya üstgeçidiyle ilgili tartışma devam ediyor...
Vatandaş, altı kazılan ve birkaç ayak üstünde duran köprüden geçmeye korkuyor, işin uzmanı ‘tehlikeli’ diyor. Çalışmaları yürüten yetkililerden ise bu konuda herhangi bir açıklama yok
Önceki gün, Taksim’deki üstgeçit korkusunu gündeme taşımıştık hatırlarsanız… Yayalaştırma çalışmaları çerçevesinde, Talimhane ile meydan arasındaki yaya ulaşımını sağlayan üstgeçidin altı da kazılmış ve ortaya ürkütücü bir manzara çıkmıştı. Birkaç ayak üzerinde duran köprünün güvenilirliği de tartışmaya açılmıştı bu görüntüyle birlikte. Her gün bu geçidi kullanan İstanbulluların, son birkaç gündür köprünün sallandığını iddia etmesi de tartışmaları alevlendirmişti. İki gündür, İBB yetkililerinden konuyla ilgili bir açıklama bekledik ancak tek satırlık bir bilgi dahi gelmedi. İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan’ın açıklamaları ise kafalardaki soru işaretlerini daha da artırdı. Şöyle dedi Kaptan:
‘KRİŞLER ÇIKABİLİR’
“Ben de gidip yerinde inceledim. Köprüde sallanmanın olması doğal. Köprüler açıkta olduğu için ve bir yere doğru uzun olduğu için her zaman kısa tarafından sallanırlar. Ancak, normal olmayan birçok durum var bu köprüde. Yapım şekline baktığınızda arkadaşlar önce kazı yapıp yeraltında olan ayakları açığa çıkartmışlar. Bu ayakların üzerine betonarme başlıkları koymuşlar. Onun üzerine başlıkları birbirine bağlayan bir çelik kriş atmışlar. Başlığın üzerine çelik krişlerden birkaç tane atarak, üstünü kaplayıp bir yürüyüş yolu yapmışlar. Buradaki sistemde bunların hiçbirisi birbirine bağlı değil. Tamamen kendi ağırlıklarında bağlandıkları yerde duruyorlar. Başlığın olduğu ayaklarla başlık arasında boşluklar var. Aynı zamanda başlıkların hepsi aynı seviyede olmadığı için yolla başlıklar arasında da boşluklar var. Ayaklar üzerindeki başlıkların ayaklara, yolun da başlıklara sabitlenmemesi nedeniyle yol darbelere açık bir durumda. Aşağıda şantiye devam ettiği için kazı sırasında, hafriyatın atılması sırasında iş makinelerinden herhangi birisinin ayaklara çarpması durumunda, yüksek kapasiteli kamyonlar yaptıkları büyük titreşim nedeniyle veya İstanbul’da 15 günde bir olan (2.3) büyüklüğündeki depremler nedeniyle, Taksim’in özelliğinden dolayı büyük bir kalabalığın köprünün üzerinden geçmesi durumunda bu başlıklar ve krişler yerinden çıkabilir. Köprünün her iki tarafı da insanlar korkmasın diye kapatılmış. Ordaki insanlar onun içine girdiklerinde kör bir kuyunun içinde yürüyorlar.”
AÇIKLAMA BEKLENİYOR
İşin uzmanından bu açıklamaları duyunca elbette herkesin endişesi bir kat daha arttı. Tabii İBB’nin bu konuda sessiz kalması da kaygıları tetikliyor. Belki de Büyükşehir yetkilileri iddiaları dikkate değer bulmuyor ve bu nedenle açıklama yapmıyor fakat vatandaş bir açıklama bekliyor…
Metronun Talimhane girişi kapandı
Söz Taksim’den açılmışken, yeni bir gelişmeyi daha belirtmeden geçmeyelim. Metronun Talimhane çıkışı da çalışmalar nedeniyle önceki gün kapatıldı, Talimhane tarafına geçmek isteyen yolcular Gezi Parkı çıkışına yöneliyor. Tabii oradan da hayli uzun bir mesafe yürümek zorunda kalıyorlar. Elbette Talimhane girişinin ne zaman açılacağı merak konusu…