Uruguay’da Tek Katlı Konutun Çatısına Eklenen İşlevsel Hacim

Uruguay'ın Cordón semtinde bulunan MASA Arquitectos tasarımı Casa Taller, küresel salgın nedeniyle günlük hayatı değişen 4 kişilik bir ailenin yaşadığı 60 m2'lik konuta ek olarak yapılmış.

Casa Taller’in yapımından önce, dinlenme ve eğlenme alanı olarak kullanılan iç mekan, farklı işlevlerde kullanılmış: iş, ders çalışmak, etkinlikler, kutlamalar, toplantılar, dersler, evde yapılan etkinlikler… Bu nedenle alan ihtiyacı da artmış.

Orijinal ev, açık bir koridordan erişilen 60m2‘lik tek kattan oluşuyor. Yaşam alanı, giriş kapısından geçildiği anda evin merkezini, aynı zamanda odaların geri kalanını bir araya getiren bir alanı oluşuruyor. İç mekanın aydınlığı eski bir tavan penceresi ile sağlanıyor. Çatıda, depo ve atölye olarak hizmet veren kapalı bir alan da bulunuyor. Bu alandan birinci katla aynı boyutlarda açık çatıya erişilebiliyor.

Çatıda yeni bir yatak odası oluşturma fikriyle başlayan tasarım, evdeki yaşamın ve kullanım biçimlerinin genel olarak yeniden düzenlenmesiyle sonuçlanmış. Proje süreci başlar başlamaz bazı sorular ortaya çıkmış. Çatı katında bir yatak odası yapacak olsaydık, oraya ulaşmak için depodan geçmemiz gerekir miydi? Yerini değiştirmek ve mevcut olanı bir çalışma alanına dönüştürmek mümkün müydü? Küçük bir evde dört kişi varken, fazladan bir banyo arzu edilir mi? Mevcut olanı azaltmadan yeni bir yapı nasıl inşa edilir? Açık bir alana sahip olmak iyi olur mu?  Proje bu sorulara yanıt veriyor.

Modüler bir çelik yapı, mevcut eve aşırı yüklenmemek için mevcut korkuluklara dayandırılmış. Mekân, kuzeye bakan 1,20 m genişliğinde bir galeri ile yapılandırılmış. Bu galeri, yatak odası ve atölyenin yanı sıra açık alana da erişim sağlıyor. Banyo ve çamaşır odası servis alanlarını tamamlıyor. Dolap, yatak odası ve atölye arasındaki bölüm olarak beliriyor ve ana katı esnek hale getirerek gelecekteki olası kullanımlara olanak tanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın