Urban-Air Port Uçan Arabalar ve Dronlar İçin Dünyanın İlk Kentsel Havalimanı’nı Tasarladı

Havacılık ve uzay şirketi Urban-Air Port, İngiltere'nin Coventry kentinde elektrikli uçan arabalar ve büyük insansız hava araçları için bir havaalanı olan Air One'ı tasarladı.

Urban-Air Port yaptığı açıklamada, 17.000 metrekarelik havalimanının dünyada ilk kez tam olarak çalışan bir “pop-up” kentsel havalimanı ve gelecekteki elektrikli dikey kalkış ve iniş uçakları (eVTOL) için de bir şarj merkezi olarak tasarlandığını belirtti.

Esneyebilen yarı saydam bir kumaşa sarılmış çelik ve alüminyumdan inşa edilen ve bu ay içinde açılacak olan Air One, West Midlands’daki Coventry’nin merkezinde yer alıyor.

Urban-Air Port, yolcuları taşıyan uçan arabaların 2025’te havalimanını kullanmaya başlayabileceğini, ilk kargo uçağının ise 25 Nisan 2022’de havalanacağını bildirmiş.

Urban-Air Port’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ricky Sandhu proje hakkındaki görüşlerini, “Uçak komuta ve kontrolü, yakıt ikmali, kargo ve yolcu yüklemesi sağlayan insanlı ve insansız araçlar için çok işlevli bir operasyon merkezi oluşturmak istedik. Bu yeni, yeşil intermodal altyapı; sürdürülebilir hava hareketliliğinin önündeki en büyük, tek kısıtlamayı kaldıracak ve yolcu ile kargo taşımacılığından kaynaklanan tıkanıklığı ve hava kirliliğini önemli ölçüde azaltarak sıfır emisyonlu bir ekosistem yaratacak,” şeklinde belirtiyor.

Havalimanı, hidrojen yakıt hücreleri ile güçlendirilecek.

Elektrikli dikey kalkış ve iniş araçları ile ülke çapında yolcuların taşınması, otonom insansız hava araçları ile de İngiliz polisi ve acil servisler için acil durum malzemeleri ve teçhizatın toplanması planlanıyor. Araçlar, prefabrik binanın ortasında yer alan ve ona kubbeli bir şekil veren 14 metre genişliğindeki fırlatma rampasından havalanacak.

Uçan bir araba veya drone, iniş platformuna indiğinde, bir sonraki uçuşuna hazır olmak için şarj edip boşaltabileceği askının içine düşecek.

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai Motor Group’un Kentsel Hava Hareketliliği Bölümü şirketi Supernal tarafından tasarlanan Air Taxi SA-1 adlı bir model uçan araba şu anda hangarda sergileniyor. Uçan taksi hizmetlerini ticarileştirme yarışındaki birçok otomobil üreticisinden biri olan Supernal, 2028 yılına kadar hava aracını ticarileştirmeyi planlıyor.

Bina içinde bir yolcu salonu, güvenlik tarama alanı, restoranlar, mağazalar ve belirlenmiş bir drone alanı da yer alacak.

Ayrı bir savunma ve lojistik alanı, afet yardım operasyonlarını, hava tarafı-mobil klinikleri, hava tahliye merkezlerini, savunma ve lojistik hatlarını ve diğer acil servisleri barındıracak.

Skyport veya vertiport olarak da bilinen havalimanı, geleneksel helikopter pistlerinden yüzde 60 daha küçük bir alana sahip.

Şirket, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde 200 liman daha açmayı planlıyor. Bu nedenle skyport tasarımı için kolayca kopyalanabilen ve monte edilebilen hafif malzemeler kullanılmış.

Basit tasarım sayesinde binanın gelecekte kopyalanabileceği ve uçan otobüsler veya scooterlar gibi diğer ulaşım modlarına uygun olacak şekilde uyarlanabilmesinin de önü açılmış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın