UNStudio’dan Çalışan Motivasyonu Odaklı Bir Ofis Binası

Hollanda merkezli mimarlık ofisi UNStudio, uluslararası yazılım geliştirme şirketi JetBrains'in St. Petersburg ofisi için kampüsü andıran yeni bir bina tasarladı.

Şirketin hali hazırda Avrupa, ABD ve Rusya’da 9 ofisi bulunuyor. St. Petersburg ofisinin yeni binasının farklı tarzı sayesinde benzersiz yetenekleri şirket bünyesinde toplanması hedefleniyor.

Tasarımda bağlantı ve açıklığa odaklanan ofis, pitoresk Finlandiya Körfezi’nin muhteşem manzarasına bakan arazi üzerine çalışanları iş saatleri dışında günlük yaşamlarında buluşmak, fikir alışverişinde bulunmak ve meditasyon yapmak için bir yer inşa etmeyi hedeflemiş.

Ekip, ofis çalışanlarının sağlığı, refahı, yaratıcılığı ve dolayısıyla üretkenliğine odaklanarak bir proje geliştirmiş. Ofis alanların tasarımında, hem fiziksel canlılık hem de psikolojik farkındalık önceliklendirilirken, Jetbrains’in çalışma kültürüne olan olumlu yaklaşımını takip etmek üzere tasarlanan yeni kampüste, 1.000 çalışanın tümü için özel sağlıklı çalışma istasyonları oluşturulmuş.

Tasarımın merkezinde yer alan büyük, dikey basamaklı kapalı atriyum, bir dizi dış avlu ve terasla çevrelenmiş. Atriyum, fiziksel, zihinsel, sosyal ve çevresel sağlık alanlarını kapsadığı için ofis topluluğunun çekirdeğini oluşturmuş. Bu geniş açık alan, ekip ve bireysel odağa dayanan ofis katlarının diğer tarafında yer alıyor.

UNstudio kurucusu Ben van Berkel, proje için “İnsanların binalarda nasıl hareket ettiğine çok dikkat ediyoruz. Bu projedeki ofis alanlarını, çıkmaz sokaklara giden basit doğrusal koridorlar oluşturmayacak şekilde tasarladık, her koridorun binaya bir tür manzara katan bir rotası olmasına dikkat ettik. Büyük ölçüde şeffaflığın olduğu binada, çevredeki manzaraya doğru sonsuz yürüyüşler yapma imkanı yarattık,” diyor.

Binanın cephe tasarımında sürdürülebilir bir yaklaşımı benimsenmiş, bu sayede gün ışığından yararlanma sağlanırken aşırı ısınma engellenmiş. Büyük atriyum için oldukça şeffaf ve sabit zikzak camlı bir cephe seçilmiş. Camlı cephenin iç kısmında yumuşak bir akustik gölgeleme cihazına ek olarak, sundurmalar sayesinde de güneşin ışınlarının engellenmesi sağlanmış.

Alt ve üst hacimlerde, birleştirilmiş elemanlardan oluşan orantılı bir ızgara cephe kullanılmış. Çıkıntılı camlı seramik elemanlar bir yandan gölgeleme sağlayıp, ışığı yansıtırken diğer yandan St Petersburg ve körfez üzerindeki gökyüzünün sürekli değişen ışığıyla farklılaşan yansımalar yaratacak şekilde planlanmış.

 

Etiketler

Bir cevap yazın