Üniversitelerde Kadıköy Çalışılıyor

Yeni eğitim dönemine hızlı bir şekilde başlayan üniversitelerin mimarlık fakültelerinden bir kısmı, Tasarım Atölyesi Kadıköy'ün de destekleri ile proje stüdyolarında Kadıköy'ü çalışıyor.

2013-2014 sonbahar döneminde Kadıköy’ün çeşitli bölgelerinde, farklı sorunlara farklı ölçeklerde yaklaşan ve TAK’la koordine olarak proje stüdyolarını geliştiren üniversitelerin arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi bulunuyor.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde farklı stüdyolar Kadıköy üzerine çeşitli ölçeklerde çalışmakta. Prof.Dr.Belkıs Uluoğlu, Yard.Doç.Dr. Yıldız Salman ve mimar Cem Sorguç yönetimindeki İTÜ Mimarlık (tezsiz) yüksek lisans programı öğrencileri TAK’in Cadde programı kapsamında Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi’nin kentsel dönüşüm sonrasındaki durumunu analiz ederek öneriler geliştirecekler.

İTÜ’den Yard.Doç.Dr. Yıldız Salman yürütücülüğündeki “Modern Mimarlık Mirasının Korunumu” konulu doktora programı dersinde ise TAK’ın Bellek programı kapsamında Bağdat Caddesi’ndeki 1930 ve özellikle 1950 sonrası nitelikli konut ve apartmanlarının araştırma ve arşivleme çalışması yürütülecek.

İTÜ’den Prof.Dr. Arzu Erdem yürütücüğündeki stüdyo ise ilk atölye çalışmasını 30 Eylül’de TAK’da Kadıköy Yeldeğirmeni ve Osmanağa mahalleleri üzerine gerçekleştirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde ise 3.sınıfların Mimari Tasarım (4) stüdyosunu yürüten Doç.Dr.Birgül Çolakoğlu ve Araş.Gör Emine Köseoğlu yönetimindeki öğrenciler yine Yeldeğirmeni, Moda ve Hasanpaşa bölgelerinde proje çalışmalarını gerçekleştiriyorlar.

Doç.Dr. Deniz Özkut koordinatörlüğündeki Bahçeşehir Üniversitesi 2001-2002 2. sınıf stüdyosunda ise Yard.Doç.Dr. Dürnev Atılgan, Dr. Burak Altınışık’ın yanı sıra Ahmet Önder, Alişan Çırakoğlu, Ömer Kanıpak, Tülin Hadi, Yamaç Korfalı, Orhan Kolukısa, Arş.Gör. Hidayet Softaoğlu ve Arş.Gör. Zeynep Gül Söhmen ile birlikte Moda sahil bandındaki kamusal mekan ve özel mekan ölçeğindeki analiz ve öneriler çerçevesinde geliştirilecek öğrenci çalışmaları yürütülüyor.

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü ise dört sınıfta da Kadıköy üzerine farklı ölçeklerde projeler üretiyor. Doç.Dr. Emiliano Bugatti yönetimindeki 1.sınıf stüdyoları Söğütlüçeşme Parkı’nda geçici strüktür pavyonlar üzerine çalışırken 2.sınıf stüdyoları ise Doç.Dr.Moira Valeri, mimar Galip Orhun Alkan ve mimar Serpil Muallaoğlu yönetiminde sırası ile Ayrılık Çeşmesi sokağında konut, Osmanağa’da yerel kültür merkezi ve Yeldeğirmeni’nde sanat ve kültür merkezi konulu projeleri çalışmakta. 3.sınıfta ise mimar Ahmet Ergelen, Cenk Özden, Nihat Gündüz, Zeynep Talayer, Erdal Özyurt ve Nezih Aysel yönetimindeki gruplar Halitağa köprüsü yakınlarında toplum merkezi , Moda’da spor klubu ve Koşuyolu vadisinde spor ve mahalle merkezi projeleri üzerine çalışıyorlar. 4.sınıf stüdyolarını yürüten mimar Ahmet Ergelen ve Doç.Dr.Kürşad Özdemir ise öğrencileri ile birlikte Ayrılıkçeşmesi bölgesinde kültür merkezi önerileri geliştirmekteler.

Yine Yeditepe’den Doç.Dr. Kürşad Özdemir yüksek lisans öğrencileri ile birlikte “Ecology and Sustainability in Architecture” dersi kapsamında Kadıköy rıhtım bölgesindeki küçük kentsel mekansallaşma alanlarına odaklanıyorlar.

Tasarım Atölyesi Kadıköy, TAKas programı kapsamında yerli ve yabancı üniversitelerle işbirliğine önümüzdeki dönemlerde de devam ederek Kadıköy ilçesi için akademik çalışmalar üretilmesine destek olacak.

Etiketler

1 Yorum

  • arif-atilgan says:

    O Üniversitelere, akademisyenlere, öğrencilere önce TAK ın bulunduğu binanın Kadıköy’ün en eski sinema binası olduğu, şu haliyle sinemalıktan çıkarıldığı, tescilli bina olduğu ve şu anda yasal bir bina olmadığı söyleniyormu? Önce o binayı aslına ve yasalara uygun tasarlamalarını öneriyorum.
    Arif Atılgan

Bir yanıt yazın