UNESCO’dan Ayasofya ile İlgili Açıklama: “Güçlü Bir Sembolik, Tarihi ve Evrensel Değere Sahip”

Ayasofya’nın statüsünün değişerek cami yapılması konusundaki tartışmalara UNESCO’dan açıklama geldi. Yetkililer, “Türk makamlarını, binanın evrensel değerini etkileyebilecek herhangi bir karar almadan önce diyalog kurmaya çağırıyoruz,” diyor.

UNESCO tarafından 10 Temmuz’da yapılan açıklama metni şu şekilde:

“’İstanbul’un Tarihi Alanları’nın bir parçası olan Ayasofya, Dünya Mirası Listesi’ne müze olarak yazılmıştır.

Bu yazı çeşitli yasal taahhütler ve yükümlülükler getirmektedir.

Dolayısıyla bir Devlet, topraklarındaki yazılı mülkün olağanüstü evrensel değerinde herhangi bir değişiklik yapılmamasını sağlamalıdır.

Herhangi bir değişiklik, ilgili Devletin UNESCO tarafına önceden bildirilmesini ve ardından gerekirse Dünya Mirası Komitesi tarafından incelenmesini gerektirir.

‘Üstün evrensel değer’, Dünya Mirası Listesi’ndeki herhangi bir mülkü yazma kararının temelini oluşturur. Komite tarafından yazılan metinlerde ‘İstanbul’un Tarihi Alanları’ ile ilgili ‘Avrupa ve Asya’nın birkaç yüzyıl boyunca buluşmasını yansıtan mimari şaheserlerin eşsiz entegrasyonu’ ve ‘Ayasofya’nın önce kiliseleri ve daha sonra camileri, Konstantinopolis saray ve kiliselerinin mozaiklerinin hem Doğu hem de Batı sanatını etkilediği,’ belirtiliyor.

Dolayısıyla Ayasofya, ‘İstanbul’un Tarihi Alanları’nın bir bileşeni olarak güçlü bir sembolik, tarihi ve evrensel değere sahiptir.

UNESCO ayrıca, toplulukların ve mülkle ilgili diğer paydaşların etkin, kapsayıcı ve adil katılımının mirasın korunması, benzersizliğinin ve öneminin artırılması için gerekli bir koşul olduğunu hatırlatır. Bu gereklilik, mirasın olağanüstü evrensel değerinin korunmasına ve aktarılmasına hizmet eder ve World Heritage Convention’ın ruhuna özgüdür.

UNESCO bu nedenle bu endişeleri Türkiye Cumhuriyeti ile birkaç mektupta paylaşmıştır. Türk makamlarını, binanın evrensel değerini etkileyebilecek herhangi bir karar almadan önce diyalog kurmaya çağırıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın