UNESCO, Türkiye’ye karşı cimri davranıyor

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz UNESCO Dünya Kültür Mirası'na bir ülkenin bütün olarak dahil olmadığını söyledi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nurçin Çelik, “UNESCO’ya komple ülke olarak aday olabilmemiz için çok çalışmamız lazım. Ülkemizin her tarafından tarih fışkırıyor. Mimari anıt fışkırıyor. Kültürel değerlerimiz çok zengin. Birçok uygarlık bu topraklarda var olmuş.Türkiye dünya kültür mirası listesine neden aday olmasın” dedi.

Türkiye’nin ülke olarak tüm kültür varlıklarıyla listenin içerisinde yer almasının istenilen bir ideal olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

“Zaten Anadolu, Asya ve Avrupa’nın kesiştiği bir köşedir. Anadolu yıllarca pek çok medeniyete ve yerleşime ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla biz bu toprakların neresine birazcık dokunsak altından tarih çıkıyor. Bu kadar eserin, bu kadar kültürel değerin bir sonraki kuşaklara aktarılması hepimiz için çok önemlidir. UNESCO’ya komple ülke olarak aday olabilmemiz için ülke olarak çok çalışmamız lazım. Ülkemizin her tarafından tarih fışkırıyor, mimari anıt fışkırıyor. Kültürel değerlerimiz çok zengin. Birçok uygarlık bu topraklarda var olmuş. Türkiye, dünya kültür mirası listesine neden aday olmasın.”

Çelik, Anadolu topraklarında çok fazla uygarlık olduğunu, aynı dönemlerde birbirleriyle yaşayan medeniyetler de bulunduğunu, bu topraklarda birbirlerini yok etmediklerini ve birlikte yaşadıklarını vurguladı. Çelik, UNESCO’nun, ülkelerarası evrensel kültür varlıklarını korumasına yönelik sözleşmeyi kabul etmesiyle dünya kültür miraslarına yönelik görevinin başladığını anımsattı.

Türkiye’nin evrensel kültür varlıklarına yönelik sözleşmeyi imzalayan ilk ülkelerden olduğunu hatırlatan Çelik, ilk olarak Selimiye Camisi’nin 11 Haziran 2011 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edildiğini ifade etti. Türkiye’den 11 eserin listede yer aldığını anımsatan Çelik, şunları kaydetti:

“Selimiye Camisi 10. eser olarak dünya kültür mirası listesine giriyor. Selimiye’den sonra Konya’ daki Çatalhöyük Neolitik Kenti listeye kabul ediliyor. Ülkemizden dünya kültür mirası listesine girmiş olan 11 eserimiz var. Anadolu’nun çağlar boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması göz önünde bulundurulursa sayı olarak 11’in ne kadar az olduğu aşikar ama UNESCO kültür mirası geçici listesinde, ülkemizden ikisi karma, biri doğal 38’i de kültürel olmak üzere toplam 41 adet kültür varlığımız var. Geçici listede yer alan eserlere dair en eski başvurunun 1994’te yapıldığını görüyoruz. O yıldan bu güne kadar eserlerimiz geçici listeden asıl listeye atlayabilmiş değil.”

Etiketler

Bir yanıt yazın