UNESCO Palmyra’nın Durumundan Endişeli

Dünya kültür mirası Palmyra antik kentinin IŞID'in eline geçmesi üzerine UNESCO açıklama yaptı.

Palmyra antik kenti, antik dünyanın en önemli kültürel mirasından biri. Birçok uygarlığa dair izler barındıran kentin tarihinin M.Ö. 19. Yüzyıla kadar gittiği biliniyor. 1980’de UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan Palmyra antik kentinin IŞID tarafından işgal edildiği haberleri yaklaşık bir haftadır gündemde. Daha önce IŞID’in ele geçirdiği diğer kentlerdeki tarihi mirası yakıp yıkması nedeniyle bu kez tüm dünya Palmyra’nın da aynı kaderi yaşayacağından korkuyor. Özellikle UNESCO, antik kentin akıbeti konusunda büyük endişe duyuyor.

Geçtiğimiz günlerde UNESCO genel direktörü Irina Bokova, Orta Doğu’nun en önemli alanlarından biri olan Palmyra’nın büyük risk altında olduğunu belirterek Palmyra’nın benzersiz kültürel mirasının korunması konusunda her şeyin yapılması için uluslararası komiteye çağrı yaptığını, tüm tarafların askeri çatışmadan kaçınarak kültürel mirasını korumasının uluslararası yükümlülükler arasında olduğunu ifade etti.

UNESCO yardımcı direktörü Mechtild Rossler ise kentin tahrip olması ihtimali üzerine önemli eserlerin yenileme çalışmalarını yapacaklarını belirtiyor ancak en önemli risklerden birinin eserlerin ülkeden kaçırılarak satılması olduğunu söylüyor.

Etiketler

3 yorum

  • azmi-acikdil says:

    Eserlerin satılması yok olmalarından iyidir. Tahrip ve talana gelince, şu haber işidin reklamını daha iyi yapar. “Palmyra Antik Kentini biz de koruyoruz.”

  • ilknur-sudas says:

    Basında çıkan haberlere göre zaten Suriye yönetimi taşınan eserleri başka bir yere götürmüş, geriye kalan taşınmazlar. Bir başka söylenti de antik kentin bulunduğu alanın çatışmalar esnasında bombalandığına dair…
    Ben IŞİD’in bizler için reklam yapmak istediğini düşünmüyorum. Tam aksine, yok ederek reklamlarını yapıyorlar…

  • tulay-balpinar says:

    Değer verseydi insan sevdiğine, hiçbir seven ölmezdi bu dünyada…
    Oysa insanın değeri olmayan yerde, insan yapımlarının değeri ne kadardır sizce?
    Ölen insanlar için endişelenmeyen dünya , insan yapımları için endişeleniyor….

Bir yanıt yazın