UNESCO, Odessa’nın Mirasını ve Kültürel Yaşamını Destekliyor

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Bakanı Oleksandr Tkachenko, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ile örgütün genel merkezinde yaptığı görüşmede, Odessa'nın UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınmasını talep edeceğini duyurdu.

UNESCO, özellikle Odessa ve Lviv’de Ukrayna kültürel mirasını korumak için yeni önlemler alıyor.

Savaşın başlangıcından bu yana UNESCO, eğitim, kültür, bilim, bilgi ve iletişim görevlerinin bir parçası olarak Ukrayna’da acil durum önlemleri uyguluyor. Örgüt, bugüne kadar 7 milyon dolara yakın yardım sağladı, çeşitli ayni katkılarda bulundu ve uzmanlarını sahadaki profesyonellere tavsiyelerde bulunmak için hazır hale getirdi.

UNESCO Genel Direktörü Azoulay, Ukrayna Kültür ve Enformasyon Bakanı Tkachenko ve UNESCO Kültürden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Ottone arasında kültür alanındaki söz konusu eylemlerin hayata geçirilmesini sağlamak için UNESCO Genel Merkezinde bir çalışma toplantısı düzenlendi. Bu vesileyle Bakan, UNESCO’nun karşılamayı taahhüt ettiği yeni ihtiyaçları da dile getirdi.

Odessa’nın Dünya Miras Listesine Alınması

Oleksandr Tkachenko, Ukrayna Odessa Tarihi Merkezi’nin UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınması amacıyla aday gösterilmesi kararını duyurdu. Ulusal olarak tanınan ve korunan bu bölge, cephe hattından sadece birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor ve şimdiden ağır ateş altında kalmış. 1899’da açılışı yapılan Odessa Güzel Sanatlar Müzesi’nin büyük cam çatısının ve pencerelerinin bir kısmı 24 Temmuz 2022’de yıkılmış.

Ukrayna’nın talebi üzerine, UNESCO, ülkeye teknik destek sağlamak üzere uluslararası uzmanları harekete geçirdi. Böylece, Odessa’nın adaylığı, Dünya Mirası Listesi’ne ve Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi amacıyla Dünya Mirası Komitesi’nde yer alan üye devletler tarafından acilen incelenebilecek.

Dünya Miras Komitesi’ne ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası alanları olan ve tehdit altında olan Kiev ve Lviv’i, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne eklemesi tavsiye ediliyor.

UNESCO, sahadaki acil durum önlemlerini tamamlıyor

Bu adımlara paralel olarak ve alandaki profesyoneller tarafından ifade edilen yeni ihtiyaçlar ışığında, Genel Direktör bu toplantıda UNESCO’nun Odessa şehrine verdiği desteği aşağıdakileri sağlayarak güçlendireceğini duyurdu:

1. Savaşın başlangıcından bu yana Odessa Güzel Sanatlar Müzesi ve Odessa Modern Sanat Müzesi’ne verilen hasarın onarılması ve koleksiyonların korunması için ek personelin işe alınmasına yönelik finansman.

2. Uygun donanımın sağlanması yoluyla Odessa’daki en az 1.000 sanat eserinin ve ayrıca Odessa Devlet Arşivleri’nin belgesel koleksiyonunun dijitalleştirilmesi için destek.

3. Kültürel varlıkların yerinde korunması için Odessa Bölge İdaresi’ne yeni ekipman: koruyucu paneller, kum torbaları, yangın söndürücüler, yanmaz kumaşlar ve gaz maskeleri. Ekipmanlar, Kültür, Din ve Mimari Mirasın Korunması Departmanı’na teslim edilecek. Böylece, savaşın başlangıcından bu yana zarar gören kamu anıtlarının ve heykellerin kurtarılmasına olanak sağlanacak.

Genel Direktör, Ukrayna’nın kültürel toparlanmasını hızlandırmak amacıyla, belediye başkanının talep ettiği üzere Lviv’de bir UNESCO Kültür Merkezi kurulması için Örgüt desteğini sundu. Merkez, sanatçıların buluşup deneyimlerini paylaştığı bir yer olacak. Burada eğitim programları, çeşitli aktivite ve etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor. Açılış ve işletme maliyetlerinin finansmanı için şimdiden 1,5 milyon dolarlık bütçe ayrıldı.

Ayrıca, UNESCO Genel Direktörü bu eylemleri koordine etmek için Kiev’de bir görevli bulundurmaya karar verdi. Memur, halihazırda sahada çalışan yerel uzmanlardan oluşan ekibe katılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın