UNESCO İçin Yeni Adım

Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek için hazır. Hazırlanan dosya UNESCO’ya sunuldu. Nihai karar 2015’te verilecek.

Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Diyarbakır Surları ile sekiz bin yıllık Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için hazırlanan nihai dosya tamamlandı. “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı” ismiyle hazırlanan dosya Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla UNESCO’ya sunuldu.

“Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı” adıyla hazırlanan dosya hakkında Diyarbakır Kalesi ve Surları Alan Başkanı Nevin Soyukaya açıklama yaptı.

ADAYLIĞIMIZA GÜVENİYORUZ

Soyukaya, konunun Diyarbakır Valiliği, tüm kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve Dicle Üniversitesi’ndeki bilim insanları ile yabancı bilim insanları tarafından başından bu yana çok iyi sahiplendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Böylesi bir destekle kültürel mirasımızın adaylığına da güveniyoruz. Umarız başvurumuz olumlu sonuçlanır. Dünya kültür miras listesine girdikten sonra uluslararası bir tanıtım söz konusu olacak. Diyarbakır bu önemli kültürel değeri korumak ve geleceğe taşımak için üzerine düşeni yapmak zorunda. Bizim için asıl önemli olan bu. Mart ayına kadar Dünya Miras Merkezi tarafından dosya ve bu alana ilişkin çalışmalar olacağını düşünüyoruz. Süreç bu aşamadan sonra UNESCO uzmanları tarafından yerinde tetkik ve incelemelerle sürecek. Sonrasında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile müzakereler başlayacak. 2015 yılında ise nihai kararın verileceğini düşünüyoruz.”

DÜNYA ÇAPINDA BİLİNECEK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen da konuyla ilgili olarak, “UNESCO sayesinde tarihî surlar ve Hevsel Bahçeleri dünya çapında bilinecek” dedi.

Dicle Vadisi, şehrin akciğeri olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan Dicle Vadisi Projesi’nde sona gelindi. Projeyle ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Temel, Dicle Vadisi Projesi’nin Bakanlığın ana gündeminde yer aldığını söyledi. İmar ihalesinin geçtiğimiz Aralık ayında yapıldığını belirten Temel, şubat ayında ise imar planı ve 1’inci etap uygulamasının teslimatının yapılacağını kaydetti. Projenin Diyarbakır’ın akciğeri şeklinde tasarlandığını ifade eden Temel, “Dicle Vadisi bölgesi, şehir ile yeşil alan bağlantısını kuracak. Vadi, şehrin akciğerini oluşturacak” dedi.

Temel sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi alan yönetimiyle birlikte UNESCO teklifi çalışmamız devam ediyor. Bakanlığımıza, Dicle Vadisi Projesi ile ilgili uygulamaları ve alan yönetiminin planını gönderdik. Basına Dicle Vadisiyle ilgili sürekli olumsuz haberler yansıyor. Bu haberlerin nedeni projenin uygulanacağı yerin rezerv yapı alanı adı altında ilan edilmiş olmasıdır. Halkımız müsterih olsun, Bakanlık olarak o bölgeye kesinlikle yatırım, konutlaştırma gibi bir çalışma öngörmüyoruz. O bölge konuta açılmayacak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın