İran'ın Tahran ve İsfahan ile Lübnan'ın Sur kentindeki UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler askeri saldırılarda zarar gördü.

Tahran’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Gülistan Sarayı, bu ay yakındaki bir polis karakoluna düzenlenen İsrail hava saldırısında hasar görmeden önceki hali. Görsel: Diego Delso
The New York Times ve The Art Newspaper, 28 Şubat’ta başlayan ABD-İsrail saldırılarından bu yana Tahran ve İsfahan’daki bazı önemli kültürel miras alanlarının zarar gördüğüne dair haberler yayımladı.
“Dünya kültürel mirasını korumayı amaçlayan UNESCO’nun sözcülerinden biri, İran’daki birkaç Dünya Mirası alanında hasarı doğruladıklarını bildirdi. Bunlar arasında Gülistan Sarayı; Fars Bahçesi kompleksinin parçası olan Chehel Sotoun Köşkü; İsfahan Ulu Camii ve Khorramabad Valley’deki tarih öncesi alanların yakınındaki bazı yapılar yer alıyor.”
Çatışmalar komşu ülke Lübnan’a yayılırken, bir İsrail füze saldırısının ülkenin güneybatısındaki Sur kentindeki UNESCO listesinde bulunan Tyre Arkeolojik Alan’ında maddi hasara yol açtığı bildirildi.

17. yüzyılın başlarından kalma Nakş-ı Cihan Meydanı, Fotoğraf: Wikimedia Commons kullanıcısı Amirpashaei
Devam Eden Savaşta İran’da 40 Binden Fazla Sivil Yapı Hasar Gördü