UNESCO, Brasilia’nın Kültürel Mirasını Kurtarmak İçin Çalışmalara Başladı

UNESCO Brasilia, 8 Ocak'ta Brasília'da protestocuların kamu binalarını işgal ettiği, sanat eserlerini ve Brezilya kültürel mirasının öğelerini yağmaladığı olayları şiddetle kınadığını belirtti. Hangi eserlerin restorasyona ihtiyacı olacağını belirlemek için veriler toplanıyor.

Ülkenin başkenti Brasília, Lucio Costa’nın kentsel tasarımı (Plano Piloto) ve Oscar Niemeyer’in mimari tasarımları nedeniyle 1987’den beri UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

UNESCO’nun Brezilya Direktörü ve Temsilcisi Marlova Noleto, halihazırda Brezilya Ofisi ve Ulusal Koruma Enstitüsü’nün koordinasyonu altında olan hasarlı sanat eserlerinin restorasyonunu desteklemek için Brezilya Kültür Bakanı Margareth Menezes ile görüştü.

Institute for National Historical and Artistic Heritage (IPHAN) ve Bakanlık uzmanları, mirasa yönelik saldırıların kesin sonuçlarını doğrulamak ve hangi eserlerin restorasyona ihtiyacı olacağını belirlemek için Planalto Sarayı, Ulusal Kongre ve Yüksek Mahkeme’deki (STF) hasarlarla ilgili verileri toplamaya devam ediyor.

Vandalizm eylemlerinin bu binaların çeşitli alanlarını harap ettiği ve değerli miras öğelerinin yıkıldığı doğrulandı. Di Cavalcanti’nin “Mulatas” tuvali, Marianne Peretti’nin “Araguaia” vitray penceresi ve Alfredo Ceschiatti’nin “A Justiça” heykeli bunlardan bazıları.

Brezilya’nın “Yeni” Başkenti Brasilia

Etiketler

Bir yanıt yazın