Umudun Sergisi Studio-X’te Açılıyor

Düzceli Kiracı Depremzedelerin konut mücadelesini anlatan Umut Sergisi, adı üstünde, kente ve birlikte yaşama dair hala ümidimiz olması gerektiğini söylüyor.

Düzceli Kiracı Depremzedelerin sağlıklı ve güvenli konut arayışıyla yıllardır sürdürdüğü mücadeleye, katılımcı planlama yöntemiyle yeni bir konut üretim modeli deneyerek destek olan Umut Atölyesi’nin çalışmaları Studio-X’te sergileniyor. Bugün 19:00’da kapılarını açacak olan sergiyi Düzce Umut Atölyesi gönüllüleriyle birlikte gezerek çalışmalar hakkında bilgi sahibi olma fırsatı bulduk.

Düzce Evsiz Depremzedeler Konut Yapı Kooperatifi’nin yaklaşık 15 yıl önce başlayan barınma mücadelesi, Düzce’de tahsis edilen arazide konutların tasarlanması, yaşam alanlarının kurgulanması ile somutlaşıyor. Kooperatifin mücadelesine destek veren Düzce Umut Atölyesi, bu süreçte kullanıcı odaklı ve katılımcı planlama sürecini kendi yöntemleriyle denemeye koyulmuşlar. Studio-X’te 6 Mayıs-17 Haziran tarihlerinde yer alacak Umut Sergisi de mücadele tarihini, yaşam alanlarının tasarım sürecini ve yöntemlerini, ortaya çıkan ürünleri ziyaretçilerle paylaşıyor.

Deprem, katılım, kooperatif ve yuva kavramlarına odaklanan sergi, 3 bölümde kurgulanmış. Girişte kooperatif üyelerinin mücadelesini kronolojik olarak belgelerle anlatan bir zaman çizelgesi sizi karşılıyor. Bu bölümde aynı zamanda, Düzceli kiracıların bu süreçte bilmek zorunda kaldıkları, Türkiye’deki diğer mahalleleri de ilgilendiren çetrefilli terminolojiyi ortaya koyan A’dan Z’ye Mahalle Sözlüğü’nden bir seçki sunuluyor.

Serginin ikinci bölümünde ise tasarım süreci ve yöntemlerine dair bilgiler veriliyor. Atölye gönüllülerinden Yaşar Adanalı, bu çalışmanın, toplu konut alanı da olsa orada yaşayacak herkesin mekânsal tasarım sürecinin bir parçası olabileceğini ortaya koyduğunu dile getirirken, serginin bu bölümünde de bölgenin planlanması ve konutların tasarım süreçlerinde gönüllülerin, kullanıcılarla dayatmasız, hiyerarşisiz ilişki kurma biçimine tanık olacaksınız. Atölye gönüllülerinden Çiğdem Furtuna’nın anlattıklarına göre insanların kalıplaşmış konut anlayışlarını kırmak kolay olmamış ama atölye gönüllüleri, çeşitli oyunlarla kullanıcıyı işin içine dahil ederek konutların tasarımından yerleşim tercihine kadar sürecin mantığını kendilerinin kavramasını sağlamış.

Sergi, 15 yıllık mücadeleyi anlatan belgesellerin gösterildiği video köşesiyle son buluyor. Bu bölümde aynı zamanda atölyenin oluşturduğu interaktif bir harita olan Umut Arşivi ile karşılaşıyorsunuz. Alanda kurulmuş bilgisayarlarda deneyimlenebilen haritayla, Türkiye’nin birçok farklı mahallelerindeki hikayelerin dışarıdan eklenerek büyük bir Umut Arşivi’nin oluşması hedefleniyor.

Serginin en önemli parçası ise Kampanya Duvarı. Burada Düzce Umut Evleri inşaatının el birliğiyle en kısa sürede tamamlanması için herkesin birçok farklı şekilde katkı koyabileceği hatırlatılıyor. Örneğin, Plankton ekibinin, daha sonra sosyal merkez olarak kullanılabilecek şantiye binasını tasarlaması veya Studio-X’in sergi için mekan sağlaması bahsedilen dayanışmanın örnekleri. Diğer yandan inşaat için gerekli malzemeyi uygun şekilde temin etmek, lojistik destek, kamuoyunda görünürlük kazanmak da acil ihtiyaçlardan bazıları.

Sergi, 6 Mayıs-17 Haziran tarihlerinde Studio-X’te ziyarete açık olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın