Ümraniye’de Olası Felaketlere Karşı ABİS Uygulaması Geliştirildi

Ümraniye Belediyesi, afet tehdidine karşılık mobil uygulamalar ile acil eylem planlarını geliştirdi.

Ümraniye Belediyesi, 17 Ağustos Depremi’nin 16. yıldönümünde Afet Bilgi Sistemi (ABİS) akıllı haritayı hazırlayarak internet sitesinde vatandaşların hizmetine sundu. Projenin hayata geçirilmesi ile olası bir afet durumunda, belediye ekipleri ve ilgili kurumların ekipleri için ABİS kapsamındaki tüm bilgiler mobil ortamda erişime hazır durumda olacak ve afet müdahalesi bu bilgiler kapsamında gerçekleştirilecek.

ABİS Hakkında

Ümraniye Afet Bilgi Sistemi’nde afet sonrası toplanma alanları, geçici iskân/çadır alanları, öncelikli yollar, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi kurulacak alanlar, tüm hastaneler, eczaneler, ecza depoları, trafik kontrol noktaları, afet istasyonlarının yerleri “Akıllı Harita” üzerinde belirlendi. Ayrıca, ileri dağıtım ve lojistik destek noktaları, su istasyonları, fırınlar, soğuk hava depoları; tüm kamu kurumları, belediye hizmet binaları, muhtarlıklar, polis noktaları, su vanaları, yangın hidratları; ilkyardım koordine merkezleri, hastaneler, ambulans bekleme noktaları, yaralı toplama merkezleri gibi tüm hayati bilgiler yer aldı. Böylelikle adres bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilecek ve gerekirse raporlanabilecek şekilde bir yazılım oluşturuldu.

Yaşanabilecek herhangi bir felakette, vatandaşların “Acil Yardım Butonu” kullanması ile koordinat bilgileri anında Çağrı Merkezi’ne düşecek. Görevli operatör, bilgilerin geldiği yeri otomatik olarak tespit ettiği için acil müdahale ekiplerini seri ve doğru bir şekilde sinyalin geldiği yere yönlendirebilecek.

MOBİL ABİS 

Ümraniye Belediyesi Mobil Uygulamalar bünyesinde; Mobil ABİS (Afet Bilgi Sistemi) Harita Uygulaması, 360° Fotoğraflara Erişebilme, Artırılmış Gerçeklik ve Acil Yardım butonu ile acil eylem planlarını aktif hale getirdi. Hayata geçirilen bu uygulamalar ile vatandaşların afet sırasında ve afet sonrasında can ve mal kaybının en aza indirilmesi amaçlanıyor.

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMASI

“Arttırılmış Gerçeklik” ile olası bir felaket anında o bölgede yaşayan insanların kimlik bilgileri ve konutlar içerisindeki birey sayısı tespit edilerek, felaket mağduru insanlara en hızlı ve en güvenli şekilde yardımın sağlanması için bu bilgiler ilgili kurumlar ile paylaşılacak.

Ümraniye’de yaşayan 670 bin vatandaş sistemden ücretsiz yararlanabilecek. Sistem ile vatandaş olası bir afet sonrası gerekli olan tüm bilgilere mobil cihazlar üzerinden de ulaşabilecek. Toplanma alanları, tahliye yolları, sahra hastaneleri, geçici iskân alanları gibi temel bilgiler başta olmak üzere birçok bilgiye de uygulama üzerinden erişilebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın