UMÖB Denizli’den Yürütücü Başvuruları İçin Açık Çağrı

44. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması (UMÖB 20.5), “Nötr” teması ile 9-13 Şubat 2022 tarihlerinde Denizli’de düzenlenecek. Atölye yürütücü başvuruları için son tarih 7 Ocak 2022.

Merkezi öğrenci odaklı olan bu etkinlikle olabildiğince farklı şehir ve üniversitelerden mimar adaylarını bir araya getirmek hedefleniyor. Beş gün sürmesini planlanan etkinlikte çeşitli mimarlarla söyleşiler, antik kent gezisi ve atölyelere yer verilmesi planlanıyor. Yürütücülerin atölyeler için nötr teması ile ilintili üç günlük bir süreç tasarlamaları bekleniyor.

Başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz. Görüş ve önerileriniz için @umobdenizli instagram hesabından veya umobdenizli@gmail.com e-posta adresinden UMÖB Denizli ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Tema Üzerine: Nötr

   Işık ortaya saçıldığı anda nötrü aramak ve dağılmış renklerin içinde kaybolmak… Her arayışın ulaşacağı bir son var mıdır? Arayış, bizi nötre yaklaştırıp uzaklaştıran bir süreç olmalı. Nötr ulaşılabilecek bir nokta mıdır? Dağılan ve toplanan aslında hep aynıdır… 

   Parçalanma insan doğasının bir normudur. Asırlardır fikirlerimiz parçalanır, inançlarımız parçalanır, nasıl var olduğumuz parçalanır. Parçalar birleşerek yeni taraflar var eder. Taraflar birbirlerine muhalefet olur ve dünya sonu alınamaz bir ayrışmanın ortasında yer edinir. Peki ayrışmaya muhalefet olunabilir mi? İnsan bir tarafa ait olmak zorunda mı? Tarafsızlığa ulaşmak bir ayrışma yaratır mı, yoksa tarafsızlık ayrışmaya karşı da bir başkaldırı mıdır?

   Nötr bir orta nokta olarak kabul edilmektense üçüncü bir taraf olarak kabul edilebilir. Zira düşünceler lineer olamaz. Düşünceler boyutsal olarak farklı noktalarda bulunabilir.  Nötr olmak eşit mesafeleri yönetmek demektir. Fakat nötr ün çevresinde olgular yer al(a)maz ise hiçliği tanımlar.

   İnsanın kontrolünde olmayan nadir olgulardan biri zamandır. Başı ve sonunu isimlendirebildiğimiz ama kestiremediğimiz bu uzun çizgi devamlı hareket halindedir. Yaşanan her anının bir saniye öncesi negatif, geleceğini düşündüğümüz her saniye pozitif ise şu an nötr müdür? Veyahut ölüm negatif doğum pozitif ise yaşam veya yaşam dışı zaman bizim için nötr müdür?

   Bir mekanı nötr olarak tanımlamak mümkün müdür? Bu nasıl yapılabilir? Mekanda nötrü aramak hem işlevi hem estetiği beraberinde getirebilir mi? Nötr kıstasımız; mekanın formu mu, boyutları mı, malzemesi mi, ne olurdu? Mekanı nötr kılabilecek şey onun kullanıcısı olan aktörlerin varlığı/yokluğu mudur? Peki bir aktörün nötr olması mümkün müdür? Aktör her zaman insan mıdır? İnsan öz varlığı ne kadar nötr olabilir ve nötre ne kadar yaklaşabilir?

Nötr bir duygu mudur?

Nötr hissedilebilir midir? 

Nötr ulaşılabilecek bir nokta mıdır?

Dağılan ve toplanan aslında hep aynıdır… 

Etiketler

Bir yanıt yazın