Uluslararası Nemrut Yanardağı Gözü Yarışması Sonuçlandı

Uluslararası yarışmalar düzenleyen Bee Breeders’ın "Nemrut Volcano Eyes" adıyla açtığı yarışmanın dört kazananı belli oldu.

Katılımcılardan Nemrut Dağı’nın üzerine ziyaretçi gözlem platformu tasarlanması istendi. Jüri, katılımcıları uygun maliyetli, çevreye duyarlı ve enerji verimliliğini sağlayan tasarımlara teşvik etti. Ödül kazanan projeler şu şekilde:

Birincilik Ödülü + Öğrenci Ödülü: Fernando Irizarry, Marcos Ortiz, Gabriel Rivera (University of Puerto Rico, Rio Piedras campus)

Kazanan proje, Kapadokya’daki balonlardan ilham alıyor. 20 metrekarelik platform, yolu kontrol eden bir raya bağlı şekilde manzara üzerinde hareket ediyor. Böylece, şehrin manzaralarından volkanın kraterine doğru hareket eden dairesel bir yolculuk yaratıyor. Yükseldikten sonra, balonla taşınan güverteyi,  ziyaretçilerin kaldera ve çevre coğrafyanın sınırsız güzelliklerini görebilmesine izin veren kılavuz bir ray takip ediyor.

İkincilik Ödülü: “Nemrut Caldera Observation Route”, Keremcan Kırılmaz, Erdem Batırbek

Bu projenin formu, lav akış hareketlerinden ilham alıyor. Aşağıdaki ve yukarıdaki hareketlilik doğrultusunda şekil değiştiren Nemrut Dağı ile ilişkilendiriyor. Kayak istasyonudan başlayan köprü, korten çelikten yapılan raylar ve delikli merdivenler aracılığıyla manzara noktasında sona eriyor.

Üçüncülük Ödülü: “A Walk Beyond The Edge”, Giuseppe Pastonesi, Desislava Georgieva, Marchela Varbanova, Nina Gerosa

Kraterlere ve Van Gölü’ne bakan üçgen bir platformdan oluşan tasarımda ziyaretçiler çelik ve ahşaptan oluşan yapıya yaya köprüsü ve opak bir “tünel” aracılığıyla girebiliyor. Ahşap zeminin delikli kaplaması, platformun görünürlüğünü azaltıyor aşağıdaki manzaranın izlenebilirliğini sağlıyor.

Yeşil Ödül: “Obsidian & Steel”, Sam Naylor, Elaine Stokes

Bu proje, zirveye ulaşmaya çalışan tırmanıcılara rehberlik eden korten çelik plakalar ve dağınık obsidyen taşlardan oluşuyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın