Ultra İnce Cam Strüktür: Tortuca

Polyhedral Structures Laboratory Müdürü ve Weitzman School of Design'da Yardımcı Doçent olan Masoud Akbarzadeh tarafından oluşturulan ve yönetilen araştırma ekibi, 3,2 m’lik bir alana yayılan ultra ince, içi boş cam bir strüktür oluşturdu.

Fotoğraflar: Yalo Lu

Araştırma ekibi, 13 içi boş cam ünitesinin bir araya gelmesiyle 3,2 m genişliğe sahip ultra ince içi boş bir cam yapı olan Tortuca’yı geliştirdi. Yapısal formu optimize etmek için çokyüzlü grafik statiği kullanılıyor. Her beş veya altı kenarlı parça, kompozisyon içindeki konumlarına göre değişen cam veya akrilik yan plakalarla bir arada tutulan iki düz cam gövde plakadan oluşan bir sandviç.

İmalat bazı yüksek teknolojili makineler gerektirse de, montaj sırasında sınırlı bir işçilik ihtiyacı bulunuyor. Beş eksenli aşındırıcı su jeti kesimi ile, hassas şekilde boyutlandırılmış cam paneller oluşturuluyor. Akrilik yan plakalar, beş eksenli CNC torna ile elde ediliyor. Her bir cam ünite sadece bir kişi tarafından bir saat içinde monte edilebiliyor.

Parçalar, 3M VHB çift taraflı şeffaf yapısal bant kullanılarak birbirine yapıştırılıyor. Komple yapı yaklaşık sadece 250 kg ağırlığında ve ağır makineler olmadan tek bir kişi tarafından monte ve demonte edilebiliyor. Bu 13 parça, akrilik kilitleme çubukları ile bir arada tutuluyor. Bu aşamada, cam köprü yalnızca kendi ağırlığını taşıyacak şekilde düşünüldü. Ekip, gelecekte başka yük senaryoları da test etmeyi planlıyor.

Tortuca için bir sonraki adım fiziksel yük testi olacak. Proje ekibinden Yao Lu, “Fiziksel testten elde edilen verilerle, aynı modüler yapı sistemi kullanılarak tasarlanan 10 metrelik deneysel cam yaya köprüsünün optimizasyonuna, imalatına ve yapımına geçeceğiz,” diyor.

Ekip, inşaat malzemesi kullanımını en aza indirmenin ve her malzemenin (cam ve akrilik) en saf formunu kullanmanın, potansiyel olarak doğal kaynakları koruyabileceğini ve bina ve altyapı projelerinde enerji taleplerini azaltabileceğini öne sürüyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın