Ultra Hafif Siyah Betondan Yapılmış Köprü

Aoc architekti'den Odřej Císler ile Prag Klokner Enstitüsü’nden Petr Tej ultra hafif betondan bir köprü tasarladı.

Proje, Çek köyü Vrapice’nin dışındaki bir mezarlığa giden bir yürüyüş parkurunun karşısında yer alıyor. Köprüyü çevreleyen çayırlık arazi, sel nedeniyle sürekli değişime uğruyor. Köprünün tasarımı, “canlılar ve ölüler dünyası arasında bir portal” fikrinden yola çıkılmış. Çıkan tasarım, son derece hafif ve teknolojik olarak gelişmiş malzemenin sınırlarını araştırıyor.

Aoc architekti’den Ondřej Císler ve Prag’daki CTU’daki Klokner Enstitüsü’nden Petr Tej, Dřetovice akışı üzerindeki köprünün geliştirilmesinde gelişmiş beton döküm teknolojisinden yararlanmış. 10 metre açıklığa sahip köprü, donmaya dayanıklı, elyaf takviyeli, ultra yüksek performanslı betondan (UHPC) imal edilmiş. Açıklığının uzunluğu ile birlikte formun inceliği, konstrüksiyonu stabilize eden ve köprüyü her iki yönde kolayca destekleyen çift kavisli bir geometri ile aşılmış. 1,5 metre kesit genişliği ve 1,4 metreküp toplam malzeme kullanımı ile köprü yaklaşık 3,5 ton ağırlığında.

Yapısal tasarımın ve beton döküm teknolojisinin doğrulanması sırasında bir prototip inşa edilmiş ve yük testine tabi tutulmuş. Beton karışımına pigment eklenmiş, yüzey patine edilmiş önemli detaylar elle zımparalanmış. Köprünün karşısında Jan Hendrych’in stüdyosu tarafından tasarlanan bir heykel olan “The Guardian” var.

Sanatçı, diğer alanların yanı sıra köprüler ve manzaralar bağlamında barok heykel konusunda önde gelen bir uzman. Heykel, orijinal barok arketiplerine dayanıyor ve köprünün tüm mekansal kompozisyonunu tamamlamak için manzara içinde yer alıyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın