Ultra Hafif, Atıksız Beton: “Shell Wall”

University of Michigan’s Taubman College'den araştırmacılar, 3 boyutlu baskı teknolojisi ile "ultra hafif, atıksız beton" ürettiler.

Mimar Aghaei Meibodi ve okulun DART laboratuvarından araştırmacılar Alireza Bayramvand ve Yuxin Lin liderliğindeki grup “Shell Wall” sisteminin, aynı boyuttaki geleneksel beton sisteme kıyasla %72 daha hafif olduğunu iddia ediyor.

Araştırma ekibinin projesi, tek bir düzlem boyunca veya yere paralel hareket eden bir 3B baskı başlığı içeren geleneksel 3B beton baskıdan farklı çalışıyor. Projede alet kafası tanımlanmış bir yolu takip ediyor ve harcı yatay katmanlar halinde biriktiriyor.

Sonuçta ortaya çıkan kalıp tanımlanan bir yüksekliğe kadar tamamlanana kadar işlemi tekrarlıyor ve inşaat demiri veya ilave beton ile güçlendiriliyor.

Ekibin “Shell Wall” isimli projesi, güç ve ağırlık gibi performans kriterlerine dayalı olarak 3D baskılı betonun en verimli dağıtımını üreten “topoloji optimizasyonu” adı verilen bilgisayar destekli tasarımı kullanıyor. Önerilen yapının hesaplamalı bir modeli kullanılarak, benzersiz şekli ve geometrileri dikkate alınarak bir 3D baskı yolu takip edilebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın