Ucuza, Hatta Mümkünse Bedavaya Cephe

Çek Cumhuriyeti’nin Brno şehrinde eskiden bir araba galerisi olarak işlev gören mobilya showroomunun cephesi, Chybik + Kristof’un tasarımı ile yüzlerce plastik sandalyeyle kaplandı.

Eskiden bir araba galerisi olarak işlev gören yapının dış cephesinde, yapının yeni fonksiyonuna dair bağlantı kuracak herhangi bir görsel öğenin olmayışı, mobilya showroomunda bir yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacını doğurdu. Mobilya firması MY DVA Group’un şaka yolu ile “ucuza, hatta mümkünse bedavaya” oluşturulmasını talep ettiği tasarım üzerine Ondrej Chybik ve Michal Kristof’un çözümü, bina üzerinde asgari ölçüde müdahale ile heykelsi bir cephe oluşturmaktı. Chybik+Kristof’un, 550 metrekarelik alanın üç tarafını örten cephe tasarımında, tanesi 80 CZK (yaklaşık 12 TL)’ya mal olan 900 adet siyah, plastik sandalye kullanıldı.

Genç bir tasarım stüdyosu olduklarını ve tasarımlarında az da olsa eğlence unsurları bulunması gerektiğini düşündüklerini söyleyen Ondrej Chybik, bu tasarımların binanın işlevi hakkında bilgi vermesi gerektiğini de ekliyor.

Tematik yapı, 1980’lerin başında Brno’da inşa edilen bir konut alanı olan Vinohrady’de yer alıyor. Araba galerisi, 1990’lı yıllarda, bölgeyi dolduran “mimari olmayan” ticari binalar doğrultusunda inşa edilmiş. Michal Kristof, birbirini tekrarlayan bloklardan oluşan bu yerleşim bölgesinde, bu cephe tasarımının müşterilerin üretim ve mimariyle olan bağlantısı üzerine odaklanmış özel bir yaklaşım ile kurgulandığını söylüyor. Ondrej Chybik ise çevreden gelen tepkilerden oldukça memnun:

Yapı, mahalle sakinlerinde büyük merak uyandırdı. İnsanlar bina hakkında konuşmaya başladı. Bizler ise mimari hakkında diyalog kurmaktan hoşlanıyoruz ve etkileyici bu tasarım sayesinde şu anda bu diyaloglar kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Firma, cephe çalışmasında tedarikçiden düzenli olarak alınan standart Vicenza sandalyelerinden kullandı. Sandalyeler, cepheye bağlı bir çelik strüktüre tutturulmuş şekilde duruyor ve istendiği zaman cepheden çıkartılabiliyor. Yılda bir ya da iki defa, binada yapılan yüksek basınçlı temizlik esnasında sandalyeler tek tek çıkartılıyor.

Binanın iç kısmı, ofisler ve personel alanı ile çevrelenmiş bir açıklık yaratabilmek için tamamen boşaltıldı. Showroom katındaki polikarbonat bölmeler, galeri alanının çevresine konumlanan çalışma alanlarının duvarlarını oluşturuyor. Showroomun sahip olduğu bu esnek düzen, alanın çeşitli etkinliklere ve sergilere göre kolayca organize edilebilmesi üzerine kurgulandı.

Okul mobilyaları, büro mobilyaları ve tasarım parçaları için ayrı galeriler oluşturmak üzere showroom katında beyaz perdelerle üç ayrı dairesel alan tanımlandı. Tabandan tavana perdeler, herhangi bir büro veya okuldaki aydınlatma koşullarını sağlayacak şekilde açık veya kapalı bırakılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın