Uçurumdan Denize Uzanan Ev

Patio House, Yunan adası Karpathos'ta uçuruma yerleştirilmiş bir tatil evi. Yapı içeriden Ege Denizi’ni kucaklarken, kendisi de "yabancı bir nesne" olarak bu el değmemiş manzaranın bir parçası haline geliyor; insan yapımı olanla doğal olan arasındaki tezatı vurguluyor.

Stockholm merkezli mimarlık ofisi OOAK, Paris’te yaşayan ve rüzgar sörfü için Yunanistan’a seyahat etmekten hoşlanan bir çift için tasarlamış. Ev, yakındaki Afiarti plajının, denizin ve rüzgar sörfçülerinin panoramik manzarasına sahip, uçurum kenarındaki bir arsada yer alıyor.

OOAK evin tasarımındaki kilit noktanın uçurumdaki konumu ve manzara olduğunu söylüyor; “Sorun, yabancı bir nesnenin, bir evin, bu muhteşem manzaraya nasıl dahil edileceği ve karakterini değiştirmeden niteliklerinin nasıl artırılacağıydı.”

“Manzarayı taklit etmeye çalışmak yerine, çevredeki manzaraya mümkün olduğunca dokunulmadan bırakılarak, bir nesne olarak arsaya nazikçe yerleştirildi.”

Ev, engebeli yamacı tamamlayan ayrı bir nesne olarak tasarlanmış. Ahşap kaplamalı betonarme olarak inşa edilmiş ve çatısı çevrenin tonlarına uygun çakılla kaplanmış.

Arsa iki taraçadan oluşuyor, manzarayı optimize etmek ve binanın denize kadar uzandığı izlenimi yaratmak için yapı yukarıdakine inşa edilmiş.

“İçeriden bakıldığında evin denizin üzerinde uçuyor gibi hissediliyor, dışarıdan bakıldığında ise insan yapımı ile doğal arasındaki zıtlık vurgulanıyor.”

Evin dış mekanlarının kullanılabilir olması için bölgedeki kuvvetli rüzgardan korunması gerekiyor, bundan dolayı tüm ana yaşam alanları korunaklı bir veranda etrafına konumlandırılmış.

Yapıya dahil edilen bir dizi boşluk, iç ve dış alanlar arasında güçlü ilişkiler yaratıyor. Boşluklardan birinde alt platodaki geniş terasa çıkan bir merdiven bulunuyor.

Tek katlı beton formun bir bölümü, alanın topoğrafyasındaki değişikliğe tepki olarak yükseltilmiş. Yükseklikteki değişim, misafir kanadının yapıdan ayrıldığı hissini artırıyor.

Aydınlık iç mekanı, geleneksel Karpathian mimarisine yapılan göndermeleri İskandinav mobilyaları ve çeşitli malzemelerle birleştiriyor. Mekanlara dağılan pencereler, deniz ve manzarayı çerçeveleyecek şekilde konumlandırılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın