Üçüncü köprü gerekli mi?

3. köprüyle İstanbul için geri dönüşü olmayan bir yola girileceği belirtiliyor.

İstanbul’a yapılması planlanan 3. köprüye yönelik tepkiler büyürken, yaşanan finansman sıkıntısı nedeniyle köprü yapımının ertelenmesi bekleniyor.

TMMOB Şehir Planlamacıları Odası Genel Sekreteri Akif Burak Atlar, Gazeteport’a yaptığı değerlendirmede, üçüncü köprünün İstanbul için karanlık bir senaryo olduğu yönünde olduğunu belirtti.

İstanbul’un kuzeyine yapılması planlanan köprünün kuzeyinde bulunan orman alanları, su havzaları, tarım alanlarını tahrip edecek bir proje şeklinde çıkacağını bildiren Atlar, iki köprü örneğinden hareketle kontrolsüz şekilde yapılaşmanın mümkün olduğunu dile getirdi. İstanbul’un geçim itibariyle kuzeyde doğal ekosistemlere dayanmış durumda olduğunu kaydeden Atlar, üçüncü köprünün, İstanbul’un geleceğine yönelik idam fermanı niteliğinde olduğunu dile getirdi.

”BU DÖNEM ERTELENİR”
İstanbul Mimarlar Odası Kentleşme ve Planlama Komitesi Yürütücüsü Yıldız Uysal, 3. köprünün içme suyu havzalarından, orman içinden geçtiğini bildirerek söz konusu köprünün İstanbul’u bitireceğini söyledi. Uysal, köprü ve çevre yolları yapımı sırasında 2,5 milyon ağacın kesileceğini, su rezervlerin yerleşim yerlerinin ağır baskısı altına kalacağını, bunun da doğada çok büyük tahribatlara neden olacağını belirtti. Ulaştırma Bakanlığının 3. köprü ve bağlantı yollarının yapılma gerekçesi olarak, “transit trafiğin kent içi trafikten arındırılarak kuzeye kaydırılması” olarak gösterildiğini anlatan Yıldız, bugün İstanbul’un Boğaz geçişlerindeki transit trafiğin payının yüzde 2’sini geçmediğini, bunun yeni bir köprü ve yeni çevre yollarının yapımını gerektirmeyecek düzeyde olduğunu kaydetti. İstanbul oksijenini, yaşam kaynaklarını bitireceğini kaydeden Uysal, proje ile geri dönüşü mümkün olmayan bir yola girileceğini bildirdi.

1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama hükümlerinde yapılan değişiklik ve getirilen ilave hüküm ile alt ölçekli planlarda Çevre Düzeni Planına aykırı kararların alınmasının önünün açıldığını belirterek 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın Plan Uygulama hükmünde yapılan değişikliğin ve yeni ilave edilen maddenin yürütmesinin durdurulması ve ardından iptali istemiyle dava açtıklarını söyledi.

Uysal, yaşanan finansman sıkıntısı nedeniyle üçüncü köprünün bu dönem ertelenmesini beklediklerini belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın