Üç Küçük Hacimden Oluşan Tatil Evi

Jesper Kusk Arkitekter Danimarka'nın Følle sahilinde 46 m²’ye sığdırılmış küçük bir yaz evi tasarladı. Kalø koyuna bakan yan yana üç küçük yapının bulunduğu bu proje, alanın karakteristik özelliklerinden ve balıkçı evlerinin tarihinden esinlenmiş.

Strandvejen 35 projesinde, 46 m²’lik alan toplam yedi yatılı misafiri barındırabilecek şekilde kullanılmış.

Pencereler, geçiş yolları ve kademeli yapı hacimleri arasındaki sürgülü kapılar, iç mekanların ayrılmasına izin veriyor. Bu yolla ev sakinleri hem birbirleriyle geçirdikleri zamandan zevk alabilecek hem de rahatsız edilmeksizin kendi kişisel mekanlarına çekilebiliyor.

Günışığı ve doğa manzaraları, 46 m²’lik alanın daha geniş hissedilmesi için tasarımda kullanılan en önemli etkenler olmuş. Stratejik olarak yerleştirilmiş çatı pencereleri günışığınin iç mekana girmesine olanak sağlıyor ve doğal havalandırmayla sağlıklı bir iç mekan iklimi yaratıyor. Aynı şekilde yüksek tavanlar küçük bir oturma alanıyla havadar bir mekan sağlıyor.

Følle sahilinin güzel doğasını çerçeveleyen büyük açıklıklar dış ve iç mekanı birleştiriyor. Sabit banklar ve koltuklar, sert hava koşullarında dahi doğayı yakından deneyimleme olanağı sunuyorlar.

Bütün malzemeler, yapının karbon ayak izini en aza indirmek amacıyla seçilmiş. Yapının yaz mevsimi için ana malzemesi sürdürülebilir ve işlenmesi zahmetsiz, kolay taşınabilen ve yenilenebilir bir kaynak olan ahşap olmuş.

Görsel olarak bütün yapılar ahşaptan yapılmış ve çatı renk ve malzeme bakımından yerle uyum içinde olan Danimarka meşesi ile kaplanmış. Projenin mühendisleri olan Artelia, yılda 6.7 kg CO2-e/m² karbon salım oranı ile sonuçlanan Life Cycle Assessment (LCA), yaşam döngüsü analizi, çalışması gerçekleştirmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın