Üç Ağaç ile Orman Yaratmak

JK-AR tarafından tasarlanan ev, 100 yıl önce kaybolan Doğu Asya ahşap mimarisinin adeta yeniden doğuşu.

Proje, geçmişte Doğu Asya ahşap mimarisinde sıklıkla kullanılan ikonik ahşap destek sisteminin yeniden yorumlanması.

Kore’de “Gong-po” ve Çin’de “Dougong” olarak adlandırılan ahşap destek sistemi, geçmişte Doğu Asya ahşap binalarının hem yapısal hem de estetik açıdan en sembolik kısmıydı.

Ev, yüzeysel olan, yalnızca mimaride geleneksel ifadeleri taklit eden veya çok soyut olan geleneksel binaların uygulanmasını eleştiriyor. Aksine, ev tektonik yönüyle Doğu Asya ahşap binalarının biçimini yapı ve süslemenin bir birleşimi olarak yeniden tanımlıyor. Dahası ev, hesaplamalı tasarım ve dijital üretim gibi çağdaş teknolojinin geleneksel mimariyi yeniden nasıl yorumlayabileceğinin bir örneği.

Evin içindeki 3 ağaç, altıgen şekilli bina biçime cevap veren bir iç mekan yaratıyor. Evi çevreleyen duvarın, Kore’de soğuk kış aylarına uygun yalıtılması ve ayrıca mekanın içindeyken görsel deneyimi uyarlaması gerekiyordu. Sonuç olarak, içerideki insanlar sadece ağaç yapısının hakim olduğu kapalı bir alanı deneyimliyorlar, ancak yine de açıklıklar yoluyla dışarıyı görme şansına sahipler.

Zamanın değişmesi ile güneş ışığı çatı ve duvar arasındaki boşluğa süzülüyor ve bir ormana düşen güneş ışığını andırıyor.

Evin ağaç yapısı tamamen ahşap yapı elemanlarından oluşuyor. Ahşap yapı elemanları birleştirilirken çivi gibi herhangi bir bağlantı parçası kullanılmamış.

Kaynak: Designraid

Etiketler

Bir yanıt yazın