Tyche Tapınağı Ziyarete Açıldı

Side beldesinde, tarihi 1800 yıl öncesine uzanan Tyche Tapınağı'nın restorasyonu tamamlandı. Tapınak, Vali Ahmet Altıparmak'ın katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Törene Vali Altıparmak’ın yanı sıra Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve davetliler katıldı.

Vali Altıparmak, toprak altında bulunan tarihi zenginliğin sahiplenilerek, ortaya çıkarılması ihtiyacına dikkati çekti. Side Tyche Tapınağı’nın etrafında yıkık yerlerin bulunduğunu belirten Altıparmak, bölgede çok fazla eser bulunduğunu ve hepsinin etap etap restorasyonunun yapılması gerektiğini kaydetti.

Antalya’ya geldiğinden bu yana kapısını en çok çalan belediye başkanının Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar olduğunu dile getiren Altıparmak, “Hep benim karşıma, uygulanabilir projelerle geldi. Kendisini belediye başkanı olarak seçtikleri için Sidelileri de tebrik ederim” dedi.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar ise tapınağın ayağa kaldırılmasında kendilerine büyük destek veren Vali Altıparmak ile diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Restorasyonun toplam maliyetinin 938 bin lira olduğunu ifade eden Uçar, “Bunun bir kısmını Tarihi Kentler Birliği, bir kısmını da hayırsever iş adamı İnan Kıraç karşıladı. Kalan bütçeyi belediyenin kaynaklarından kullandık” diye konuştu.

Side’nin Koruma İmar Planı’nın, Antalya Bölge Koruma Kurulu tarafından onaylandığına işaret eden Uçar, planın bakanlık tarafından onaylanması durumunda, yeni imar planıyla beldede hem arkeoloji hem de sivil mimarinin korunacağını belirtti.

Tyche Tapınağı, katılımcılara plaket takdimimin ardından turizme açıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın