Tuvalet Deyip Geçmeyin

Piotr Musialowski ve Lukasz Przybylowicz'in tasarladığı, yarışmayla elde edilen umumi tuvalet yapısı Polonya'da yer alıyor.

2006’dan beri süregelen yarışmanın katılımcıları, yerel koşullara saygı duyarak, merkezi konumda bulunan umumi bir tuvalet yapısı için kavramsal bir tasarımı gerçekleştirmekle sorumlulular. Yer seçimleri; turist çekme potansiyeli olan alanlarda, doğal yerlerle bağlantılı olacak şekilde yapılıyor.

2007’de katılımcılardan istenen Vistula Nehri kenarında bulunan Kazimierz Dolny’de bağımsız bir yapı olarak bir umumi tuvalet tasarımı yapmalarıydı.

Kentin tarihi dokusuyla uyumlu olması kadar modern teknoloji ve işlevsellik gereklerini de karşılayacak bir konsept hazırlamak proje değerlendirmelerindeki ana kriterdi.

Umumi tuvalet küçük bir pompalama istasyonu yanına çitle çevrilmiş ve kullanma suyuna sahip bir arsa üzerine kuruldu. Bu projenin zorluğu umumi tuvaletlerin mimarisini, Kazimierz Dolny’nin detaylarla dolu küçük kasaba mimarisiyle uyum içerisinde geliştirmekti.

Tesis, geneli geleneksel ahşap çitlerden esinlenmiş ahşap perdeyle çevrildi. Kuzey cephesinden başlayarak binanın tüm elementleri bütünleştirilmek için ahşaptan bir barınağına dönüştürüldü.

Ahşap perdenin altındaki beton mekanlar sıvanarak bitirildi ve giriş kapıları da sıva renginde boyandı. Bütün bunlar, binalardaki gereksiz ayrıntıları ortadan kaldırıp, homojen bir görünüm elde etmeyi sağladı. Ayrıca ahşap perdenin yarattığı ışık ve gölge oyunları vurgulayıcı bir unsur oldu.

Çatı, çinko ve titanyumdan yapılmış patinalı grafit levhayla kaplandı. Pencereler, direkt olarak odaları aydınlatabilecek ve aynı zamanda gereken mahremiyeti de sağlayabilecek olan çatıya konulandırıldı.

“Varsayımımıza göre; iç mekanlar, aydınlık, temiz, dayanıklı ve küçük boyutlarına rağmen boşluk hissi verir nitelikte olacak. Kazimierz Dolny’nin geleneksel çevresiyle olan biçimsel farklılığı nedeniyle binanın ortama uyum sağlaması için zamana ihtiyaç var.
onunda umuyoruz ki konseptimiz bölge sakinlerinden kabul alacak ve Kazimierz Dolny’nin ayrılmaz bir parçası olarak tanınacak.”

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın