Türk’ün ‘Ters Bahçe’si Almanya’dan Ödül Aldı

Almanya'daki bahçe fuarına, Türkiye'nin yer almamasına tepki için hazırladığı ağaçları köprüden ters sarkıttığı "ters bahçe" projesi ile başvuran Doç. Dr. Erol, ikinci oldu.

Almanya’nın Hamburg şehrinde 13-28 Temmuz arasında gerçekleşen yaklaşık 40 milyon euro bütçeli Uluslararası Bahçe Fuarı’nda Türkiye’ye büyük onur… Fuara “80 günde devriâlem” temasıyla 80 ülkenin katıldığı ancak Türkiye’nin yer almadığını öğrenen Doç. Dr. Ulvi Erhan Erol, hemen harekete geçti. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Erol, “Dünya tersine dönse de Türkiye unutulur mu” mesajıyla bir proje hazırladı. Ağaçları köprüden aşağıya sarkıtarak ters bahçe sistemi kullanan ve projeyi fuar yönetimine götüren Erol, 300 metrekarelik bir alan alarak fuarın 81’inci katılımcısı oldu. Ancak İzmir’deki sponsor firma, fuardan iki hafta önce desteğini çekince, Erol Almanya’da faaliyet gösteren Türk firmalarıyla görüştü. Bir Türk peyzaj firmasından ağaç kiralayan ve ters bahçenin kalbini oluşturan köprü için yine bir Türk çelik ustasından destek alan Erol, “Kendi bütçemizle projeyi tamamladık. İmece ile çözdük. Proje bitince 42 kişiye destekleri nedeniyle şilt dağıttım” dedi.

Gümüş madalya aldı

Fuarda Güney Afrika, bambu bahçesiyle birinci olurken; Ulvi Erhan Erol ters Türk bahçesi ile ikinci oldu ve “Gümüş Madalya” kazandı. Erol, literatürde bulunmayan ve ilk kez fuarda uygulanan ters bahçe ve gabion (taş duvar) sistemi ile Onur Ödülü de kazandı. Fuarda Türk-Alman Kültürüne Katkı ve Tanınırlık Ödülü gibi çeşitli ödüller de aldığını anlatan Erol, “Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok alanda Türkiye’yi unutuyorlar. Benim ters bahçem bütün bunlara bir başkaldırı oldu. Dünya tersine de dönse Türkiye, dünya tablosunda yerini almalı. Bahçe tasarımımız bunu kanıtladı. 2017’de Berlin’de gerçekleşecek Uluslararası Bahçe Fuarı için şimdiden Türkiye bahçesi için 500 metrekarelik bir alan ayırdılar” diye konuştu. Erol, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, aldığı ödülle ilgili ilerleyen günlerde kendisini makamında kabul edeceğini sözlerine ekledi. 

Ödüllü bahçe konsepti

Almanya’dan ödülle dönerek Türkiye’yi gururlandıran proje üç konseptten oluştu. “Kardeşlik Köprüsü- Cennet Bahçesi” bölümünde Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Anadolu’nun kültür köprüsü vurgusu yapıldı. “Anadolu Çiçekleri-Medeniyet Bahçesi” bölümünde ise Anadolu’nun tarihin ve kültürün beşiği olan topraklarında yüzyıllarca yıldır binlerce çeşit bitkinin vatanı oluşu sergilendi. Osmanlı İmparatorluğu’nu temsil eden çınar ağaçlarına dikkat çekilen “Sultan Yolu-Sevgi Bahçesi” bölümünde ise Türk bahçelerinin en büyük özelliğinin sadeliği olduğu gözler önüne serildi. Ve Sultan Yolu’nun eşitliği, asaleti, temizliği, dürüstlüğü ve sevgiyi temsil ettiği vurgusu yapıldı. 

Etiketler

Bir yanıt yazın