Türkmenistan’ın “Martı”sı Tamamlandı

Türkiye'nin müteahhitlik şirketlerinden biri olan Polimeks'in Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yapımını üstlendiği Aşkabat Uluslararası Havalimanı açıldı.

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, 17 Eylül’de, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow’un ev sahipliğinde düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Yapımı 2.250 milyon dolara mal olan havalimanı, Türk müteahhitlik sektörünün kullandığı başlıca pazarlardan biri olan Türkmenistan’ı, bir “prestij ve cazibe noktası” haline getirme vizyonunun bir parçası. Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Polimeks’in Türkmenistan’da inşaa ettiği ikinci havalimanı.

Yeni havaalanı, Türkmenistan’ın milli sembollerinden olan şahin kuşundan ve Oğuz Han’dan esinlenerek tasarlanmış.

Toplam 12 milyon m2 alana sahip havalimanı kompleksinde, yılda 200 bin ton yük kapasiteli kargo terminali, 3.000 araç kapasiteli açık ve kapalı yolcu otoparkları, 3 uçak kapasiteli uçak bakım hangarı, catering binası, yeni yakıt ikmal tesisleri, itfaiye binaları, bakım-onarım ve ambar tesisleri, sivil havacılık okulu, uçuş ve kabin eğitim simülatör binası, hastane, yurt binası, kapalı spor salonu ve diğer idari ve teknik yardımcı tesislerle toplam 408.046 m2 kapalı alan bulunuyor.

Aşkabat Uluslararası Havalimanı toplam 266 yapısı ile dünyanın en büyük havalimanı komplekslerinden biri olduğu söyleniyor.

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, World Record Academy tarafından “En Büyük Kuş Formundaki Yapı” kategorisinde rekor tescili almış. 

Etiketler

Bir yanıt yazın