Türkiye’nin Sanat ve Mimarlık Mirası İzdüşüm Belgeseli ile TRT Belgesel Ekranlarında

Mimar Banu Uçak ve Müge Cengizkan tarafından hazırlanan, dünyadaki mimarlık ve sanat akımlarının Türkiye topraklarındaki yansımalarını ekrana taşıyan İzdüşüm belgeselinin ilk bölümü 9 Eylül'de yayınlanacak.

1. Bölüm: Art Nouveau

2. Bölüm: Modernizm

Dünyadaki mimarlık ve sanat akımlarının Türkiye topraklarındaki yansımalarını iki bölümlük bir belgeselle ekranlara taşıyan İzdüşüm belgeseli, Eylül ayında Türkiye’deki Art Nouveau ve Modernizm yansımalarını TRT Belgesel ekranlarından izleyicilerle buluşturuyor.

Türkiye’deki mimarlık kültürünün gelişmesine katkı sağlamanın yanı sıra ülkemizin kültür, sanat ve mimarlık alanındaki zenginliğini yansıtacak bir belge olmayı amaçlayan İzdüşüm belgeseli ilk bölümüyle Türkiye’deki Art Nouveau, ikinci bölümüyle ise Modern mimarlık dönemine tanıklık edecek.

İlk Bölüm Art Nouveu’ya Ayrıldı

Mimar Banu Uçak tarafından hazırlanan ve sunulan İzdüşüm belgeselinin ilk bölümü Türkiye topraklarında Art Nouveu’nun izini sürerek, dönemin batılılaşma etkisi altındaki tarihine ışık tutuyor. Aynı zamanda dönem mimarisine ilişkin önemli bir belge niteliği taşıyan belgesel 9 Eylül 2017 saat 21:00’da TRT Belgesel ekranlarında olacak. 19. yüzyılda dünyada sanayi devriminin ardından ortaya çıkan standartlaşma ve zanaattan kopuşa bir tepki olarak doğan Art Nouveau’nun, çöküş dönemindeki Osmanlı’nın kalbi İstanbul’da, özellikle Galata ve Pera’da kendine nasıl geniş bir yer bulduğu, Sultan II. Abdülhamit’in hamiliğinde nasıl yaygınlaştığını izleyeceğimiz belgeselde, konutlardan camilere, dini yapılardan bu coğrafyada inşa edilmiş ilk moda evine kadar onlarca farklı yapıyı izlemek mümkün.

2. Bölüm Modern Mimarlık Mirasına Odaklanıyor

Mimar Müge Cengizkan’ın içeriğini hazırladığı ve mimar Banu Uçak’ın sunduğu İzdüşüm Belgeseli’nin ikinci bölümü ise yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkiye topraklarına armağan ettiği ve sadece bir mimarlık akımı olarak değil, modern bir Türkiye kurma projesinin yansıması olarak ortaya çıkan modern mimarlık mirasına odaklanıyor. 20. yy’da sıfırdan kurulan bir başkent olan Ankara’da aslında herkesçe bilinen yapılar, bilinmeyen, görünmeyen mekanları ve mimari detaylarıyla anlatılıyor. İzdüşüm’ün Türkiye Modern Mimarlığına ayrılan bölümü 16 Eylül 2017 Cumartesi TRT Belgesel ekranlarında olacak.

Yapımcı ve Yönetmen: Cem Gültekin, Yıldız Aksöz Karakaya
Kamera: Atilla Arslan, Halim Atalay
İçerik: Banu Uçak, Müge Cengizkan, Cem Gültekin
Danışmanlar: Prof.Dr. Afife Batur, Prof. Dr. Ali Cengizkan
Yapım: TRT Belgesel İç Yapımlar

Etiketler

Bir yanıt yazın