Türkiye’nin Modern Mobilya Arşivini Keşfedin

Türkiye'de modern mobilya tasarımına dair kapsamlı bir arşiv, http://www.datumm.org/ adresinde ilgililerine sunuluyor.

Azmi Koz ve Bediz Koz (MPD) tarafından tasarlanan kanepe.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde “Türkiye’de Modern Mobilya” başlıklı bilimsel araştırma projesinin bir parçası olarak ortaya çıkan DATUMM Dokümantasyon ve Arşivleme için oluşturulan web sitesinde, modern mobilya tarihinde öne çıkan tasarımlar ayrıştırılmış biçimde sunuluyor.

Şubat ayında yapılan bir sergiyle tanıtılan bu değerli arşiv çalışması, devamında oluşturulan bir web sitesi aracılığıyla herkesin erişimine açılarak kamusallaşmış oldu. 1930-1975 yılları arasında Türkiye’de üretilen modern mobilyaların arşivlendiği çalışma, kurumlar, öncü firmalar ve tasarımcılar ile mobilya tipolojisi ve dönemine göre ayrışıyor.

Web sitesinde tipolojiye göre seçim yaparak örneğin 1950’lerde tasarlanan, tasarımcısı anonim olan bir sehpanın TC Merkez Bankası İzmir Şubesi için üretilmiş olduğunu öğrenebilir veya tasarlandığı kuruma göre filtreleme yaparak üretilen mobilyaları ve tasarımcıları görüntüleyebilirsiniz.


Florya Atatürk Deniz Köşkü için üretilen mobilyaları ve üretim yapan tasarımcıları görebilirsiniz.

Dükümantasyon çalışması kapsamında özel bir belgesel de hazırlanmıştı. 20. yüzyılda mobilya tasarımını mercek altına alan belgeseli aşağıdan izleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın