Türkiye’nin ilk ve tek maket müzesi Amasya’da

Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, Türkiye'de kendi alanında ilk ve tek il maket çalışması olan Minyatür Amasya Müzesi'nde şehrin hem gündüzünü, hem de gecesini bütün dinamikleri ile görmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Amasya’nın ilk müzeleri arasında olan ve 1925’te kurulan Amasya Müzesi Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Tunç Çağı, Hitit, Frig, İskit, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerine ait 12 ayrı medeniyetin eserlerini barındırıyor. Ayrıca müze bahçesinde Selçuklu Sultanı Mesud’a ait türbe ve çeşitli taş eserler de müzede sergileniyor. Müzedeki Fırtına Tanrısı Teşup olarak bilinen Hitit eseri ile mumyalar dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. 14. Yüzyıl Amasya’sında hüküm sürmüş Selçuklu ve İlhanlı Dönemi şahsiyetlerinden Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Anadolu Emiri İşbuğa Noyin, Amasya Emiri İzzeddin Mehmed Pervane Bey, eşi, erkek ve kız çocuklarına ait mumyalar, Amasya Müzesinin üst salonunda teşhir edilerek ziyaretçilerini bekliyor. Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya yaptığı açıklamada, Amasya’nın müzeleri ile ünlü olduğunu belirterek şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi ile gezecekleri müzelere sahip olduklarını dile getirdi. 12 ayrı medeniyete ait arkeolojik, etnografik, sikke, mühür, elyazması ve mumyalar olmak üzere yaklaşık 24 bin eserin müzede sergilendiğini söyleyen Kaya, müzenin bölgenin en büyük müzesi olma özelliğine sahip olduğunu vurguladı.

ŞEHZADELERİN EĞİTİM MERKEZİ AMASYA
Amasya’nın, Osmanlı Dönemi’nde pek çok şehzadenin yıllarca ilk valilik yaptıkları bir şehir olma özelliğine sahip olduğunu da hatırlatan Kaya, bundan dolayı Osmanlı döneminin önemli şehirleri arasında yer aldığını kaydetti. Osmanlı’yı yücelten padişahların Amasya’da doğup Amasya’da şehzadeliklerini yapmış olmaları bu şehrin “Şehzadeler Şehri” olarak anıldığını da belirten Kaya, buradan yetişen padişahların daha sonra padişah olarak görev yaptıklarını söyledi. Şehzadeler Müzesi’nin alt katında Amasya’da valilik yapan fakat sultan olma fırsatı bulamayan şehzadelerin balmumu heykelleri, üst katta ise Amasya’da valilik yapıp, sonra Osmanlı Devleti’nde sultan olan (Şehzade) padişahların balmumu heykelleri sergileniyor.

MÜZELER ŞEHRİ AMASYA
*Hazeranlar Konağı, 1865 yılında Amasya defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde müze ev olarak kullanılmakta olan Hazeranlar Konağı’nda, kitabeli halılar, seccadeler, mankenlere giydirilmiş bindallılar, gümüş takılar ile 19 yy. Osmanlısı’nın günlük yaşamı ve sosyal hayatı canlandırılmıştır.

*Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi: İlhanlı Hükümdarı Sultan Mehmed Olcaytu ve eşi İlduz Hatun adına 1308-1309 yıllarında yaptırılan Darüşşifa, Tıp Medresesi olarak kullanılmıştır. Bina günümüzde Amasya Belediyesi tarafından işletilen Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi olarak hizmet vermektedir.

*Minyatür Amasya Müzesi: Şirin görüntüsüyle dikkat çeken Amasya minyatürü Amasya Valiliği tarafından 2008 yılında yaptırılmıştır. Türkiye’de kendi alanında ilk ve tek il maket çalışması olan “Minyatür Amasya”da, şehrin hem gündüzünü, hem de gecesini bütün dinamikleri ile görmek mümkündür.

*Alparslan Müzesi: 1991 yılında Osmanlı Dönemi’den kalan bir hamamın müzeye dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur. Müze, Taşova İçesi’in Alpaslan beldesinde bulunur. Yöreden derlenen Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu, Osmanlı Dönemlerine ait arkeolojik ve etnografik eserler ile sikkelerinden oluşan bir belde müzesidir.

Etiketler

Bir yanıt yazın