Türkiye’nin İlk Sertifikalı Pasif Evi Mavi Kale’den!

Türkiye'de enerji ithalatına her yıl 35 milyar dolar ödenirken, binaların yüzde 90′ı halen yalıtımsız. Avrupa Birliği ülkeleri ise artık yüzde 95′lere varan oranda düşük enerji ile sıfır emisyon salınımını yakalayan "Pasif Ev"lere geçti.

Dünyada hızla gelişen bu trende yetişebilmek için ilk adım Blue’Safe Mavi Kale’den geldi ve Türkiye’nin ilk sertifikalı Pasif Evi’ni İzmir de inşa etti. 180 m²’lik bu evde, evin yapı maliyetinin %5’i kadarı ile ısı yalıtımı yapıldı.

Blue’Safe Mavi Kale paket sistem de yer alan CE belgeli Styrofoam ile 20 cm’lik kaplama yapılarak yalıtım sağlandı. Uygulanan Styrofoam üzerine paket sistemde bulunan son kat kaplama ve boyasıyla mükemmel bir yalıtım için gereken tüm unsurlar hayata geçirildi. Ayrıca binaya havalandırma, güneş enerjisi ile sıcak su temini gibi diğer enerji tasarrufu bileşenleri de uygulandı.

Konuyla ilgili Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer, 180 m² ‘lik bu evin doğalgaz ve elektrik harcamalarının benzer büyüklükteki yalıtımsız yapılardaki harcamaların 10-15’te 1’i kadar olduğunu belirtti. Zaten bir binanın ısıtılması için yapılan enerji tüketiminin yılda metrekare başına 15 kwh altında kalmasının pasif ev standartları için gerekli bir ölçü olduğunu, Türkiye’deki yalıtımsız binalarda ise yılda metrekare başına enerji tüketiminin 300-350 kWh’e kadar çıktığını sözlerine ekledi.

Doğruer sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa Birliği, 2019 yılı sonuna kadar yapı stoğunun enerji verimliliğini arttırmak için pasif ev standardına yakın verimliliğe ulaşmayı hedeflemektedir. Dünyada sayıları şimdiden 175 bini bulan pasif ev konusunda ise, Türkiye çok geride bulunmaktadır. Dünyada birçok ülke özellikle yeni yapılan tüm kamu binalarının tükettiği kadar enerji üretmesini zorunlu kılmaktadır. Pasif Ev’in ilk yapıldığı yer olarak bu alanda en gelişmiş ülkelerden biri Almanya’dır. Almanya’da pasif ev sayısı 13.000’i bulmuşken, dünyada sertifika almış 17.500 adet pasif ev bulunmaktadır. Isı yalıtımından enerji yönetimine herşeyi planlayan “Pasif Ev”ler ile yüzde 95’e varan oranlarda enerji tasarrufu yapılabilmektedir. Türkiye’de de kamunun yol göstericiliğinde özellikle kamu binalarında bu standarda yakın yapılar inşa etmek hedeflenebilir.”

Avrupa ülkelerinde kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketimi bizden 7 ila 10 kat fazla!
Pasif Evler’de enerji tüketimi klasik inşa teknikleriyle yapılanlara oranla % 90 azalıyor. AB’nin % 20 tasarruf hedefine ulaşabilmesi için, Avrupa’daki evlerde % 27, ticari binalarda ise % 30 tasarruf potansiyeli bulunuyor. Türkiye’deki yalıtımsız bina stoğunun % 90 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’deki tasarruf potansiyelinin çok yüksek boyutlarda olduğu görülüyor.

Her Yıl Yeni Yapılan 100 Binada Isı Yalıtımı ile 300 Milyon dolarlık Tasarruf!
Türkiye’nin kullanılan toplam enerji miktarının parasal değerinin yaklaşık 65 milyar $ ve kullandığımız toplam enerjinin yüzde 74′ünü ithal ederek yılda yaklaşık 48 milyar $ ödediğimiz biliniyor. Enerjinin yüzde 30′u binalarda kullanılıyor ve bu oran da yaklaşık 13,6 milyar dolara denk geliyor. Yalıtımsızlık yüzünden bu enerjinin yüzde 50′si yani 6,8 milyar doları israf edilmiş oluyor. Yalıtımsız binalar, sadece ısınmak için “Pasif Ev”lere göre 20 kat daha fazla enerji tüketerek hem ekonomik hem de ekolojik bir tahribata neden oluyor. Oysa, gelecek için hayati önem taşıyan enerji tasarrufunun öncelikle ısı yalıtımıyla sağlanabileceği bilinmeli. Yalıtım, bütçeye, çevreye ve geleceğe dönük kârlı bir yatırım. Her yıl yeni yapılan 100 bin binanın tamamında ısı yalıtımı yapılması durumunda 300 milyon dolarlık tasarrufu sağlanabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın