Türkiye’nin İlk “İşveren Ödülü”nü Kazananlar Belli Oldu

Nitelikli mimarlık ürünlerinin ortaya çıkmasına destek olan işverenleri onurlandırmak amacıyla, Türkiye’de ilk kez bu sene verilecek olan Arkitera İşveren Ödülü’nü kazananlar belli oldu.

Seçici Kurul üyeleri; Umut İnan, Haydar Karabey, Aslı Özbay ve Ömer Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen, Uğur Tanyeli’nin katılamadığı oturumda seçici kurul, “kamu” ve “özel sektör” olmak üzere iki kategoride verilen İşveren Ödülü’nü almaya hak kazananlara karar verdi. ”Kamu” kategorisinde ödülü, Haluk Erar ve Ersen Gürsel’in Konak Meydanı Kentsel Tasarım Projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi alırken; “özel sektör” kategorisinde ise ödüle, Semra Uygur ve Özcan Uygur’un TED Ankara Koleji Yerleşkesi ile TED Ankara Koleji Vakfı layık görüldü.

Nominasyon yöntemi ile belirlenen adayları değerlendiren seçici kurul; her “iş”in ve iş ilişkisinin kendi özgün koşulları, kendi özel öyküsü olduğunu düşünerek hareket ederken, mimarlığın estetiğini yargılamaktan kaçınarak, yapılar üzerine yorum ve tartışma yapmadan; mesleki ilişkileri değerlendirerek karar verdi. Bu bağlamda sağlıklı bir mimar-işveren ilişkisine sahip olduğuna kanaat getirdiği iki projenin işverenlerini ödüllendirdi.

Dünya’daki Diğer İşveren Ödülleri

Bundan tam 38 yıl önce ilk defa Avusturya’da verilen İşveren Ödülü’nü, diğer Avrupa ülkelerindeki ve Amerika’daki ödüller izledi. Değerlendirme aşamasında sadece ürün değil, ürünün ortaya çıkışındaki tüm aşamalar göz önünde bulunduruluyor; mimar ve işveren arasındaki diyalektiğin önemi vurgulanıyor. Hans Hollein, ödül ile ilgili olarak Avusturya’da yaptığı bir konuşma sırasında işverenin önemini anlatırken şöyle diyor:

“İşveren, finansal bir güce sahip olmanın ötesinde, yapının inşasındaki sorumluluğu ile çevrenin gelişmesinde de rol oynar.”

Türkiye’de İşveren-Mimar İlişkisi

Türkiye’de; köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen, tam anlamıyla “sağlıklı” koşullar ve düzeyli mesleki ilişki sistemi üzerine kurulu olmayan mimar-işveren ilişkilerinde örnek olacak ilişkileri ortaya çıkaran ödül ile işverenin nitelikli bir yapının inşasındaki önemli rolü vurgulanıyor. Bina, bina grupları, mühendislik yapıları, iç mekan uygulamaları ve açık alan düzenlemelerini kapsamına alan ödül, aday gösterilen bir yapı üzerinden işveren kişi ya da kuruma verilirken, yapının mimar(lar)ı da bir plaketle onurlandırılıyor.

Yapı Kredi Koray Yatırım Ortaklığı ve Lafarge Türkiye’nin sponsorluğunda verilen “Arkitera İşveren Ödülü”, 3 Ekim 2005 Dünya Mimarlık Günü’nde Tophane-i Amire’de yapılacak törenle sahiplerini bulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın