Türkiye’nin İlk Cam Fabrikasına Veda Zamanı mı?

2002 yılında üretimi duran Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası'nın arazisi satışa çıkarıldı.

Toplamda yaklaşık 36.000 m2 turizm alanı gösterilen, 319 m2 tescilli yapının bulunduğu alanda mevcutta Türkiye’nin ilk cam fabrikası bulunuyor.

İstanbul Boğazı kıyısında bulunan arsaların sahil yolunda denize sıfır yaklaşık 300 m cephesi bulunmakta. 

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., sözkonusu arsanın satışı için DTZ Pamir ve Soyuer’i görevlendirdi. 

Gayrimenkullerin, bir bütün olarak, şartname kapsamında, kapalı zarfla teklif alma ve açık artırma usulü pazarlık yolu ile satılması planlanıyor.

Kent Kimliği Yine mi Rant Kurbanı?

Fabrika 17 Şubat 1934’te İş Bankası öncülüğünde kurulmuştu. Türkiye tarihi açısından, ulus inşası, sınıf mücadelesi, işçi sınıfı ve sendikalaşma tarihi gibi birçok farklı boyutu anlamak açısından da her zaman örnek teşkil edici olarak ele alınmasının yanı sıra Türk cam sanatının gelişmesinde bir mihenk taşıydı.

Fabrikanın kapatılması ilk gündeme geldiğinde toplum ve kamu yararına, İstanbul’un kentsel kimliğinin-yaşam kaynaklarının korunması konularını Mimarlar Odası başta olmak üzere bir çok aktör gündeme getirmişti. Paşabahçe Cam Fabrikası’nın bir “sanayi kültür mirası” olarak bilimsel, kültürel ve sosyal içerikli bir proje kapsamında korunması aktörlerce üzerinde durulan noktalardan olmuştu.

1983 planlarına göre, Boğaziçi İmar Planı öngörünüm bölgesinde kalan Paşabahçe Fabrikası’nın olduğu alan “Turizm ve Konaklama” alanı olarak tasarlanmıştı. Bugün açılan ihaleye de bu plana göre çıkıldı. Parsel sadece arazi değeri üzerinden değerlendirildi…

Bugün dünya lüteratüründe üretim kapasitesini tamamlamış çoğu sanayi yapısı bir kültür mekanı olarak kente geri kazandırılıyor.

O sebeptendir ki bir mahalleye kimliğini vermiş, hatta bir ülkenin sınıf, emek mücadelsinde rol oynamış, kültür üretiminde tarih yazmış bir mekanın yine rant tartışmalarına kurban edileceği için üzgünüz…

Etiketler

1 Yorum

  • fatih-altunkaya says:

    Raki fabrikasi yikildi yerine otel yapiliyor, muhtemelen sisecam fabrikasida ayni sekilde rant kurbani olacak, sirada deri kundura fabrikasi var. Istanbulun butun otel ihtiyacini beykoz karsiliyacaga benziyor..

Bir yanıt yazın