Türkiye’nin ‘İlk Atatürk Anıtı’na Ev Sahipliği Yapan “Sarayburnu Parkı” Yenilendi

Türkiye’nin ‘İlk Atatürk Anıtı’na Ev Sahipliği Yapan “Sarayburnu Parkı” Yenilendi

İBB Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde pek çok tarihi olaya tanıklık etmiş olan Sarayburnu Parkı yenilendi.

Sarayburnu Parkı, 3 Ekim 1926 tarihinde Heinrich Krippel tarafından yapılan Türkiye’nin ilk Atatürk anıtına ev sahipliği yapıyor. Pek çok tarihsel olayında tanığı olan bu alan aynı zamanda İstanbul’un en güzel manzara noktalarından birisi olarak da ön plana çıkıyor. Yakın tarihe kadar hak ettiği ilgiden uzak bir alan olarak varlığını sürdüren Sarayburnu Parkı, yapılan çalışma ile birlikte kimlikli bir alan haline dönüştürüldü.

Kıyı düzenleme çalışmaları, peyzaj düzenlemesi, kent mobilyaları, bilgilendirme panoları ile bir bütün olarak ele alınan Sarayburnu Parkı içerisinde Kennedy Caddesi ile kıyı alanı arasındaki kot farkından yararlanarak oluşturulmuş amfi alanı, yürüyüş yolları, parkın tanıklık ettiği tarihsel olayları anlatan bilgilendirme panoları, uyarı levhaları, yürüyüş yolları ve seyir terasları inşa edildi.

Parkın kıyı bölgesindeki sert zemin kullanıcıların deniz ile daha yakın ilişki kurması için yer yer deniz seviyesine kadar indirildi. Kıyının kayalık karakter gösterdiği yerlerde ise kademeli bir şekilde seyir iskeleleri konumlandırıldı.

Projenin ikinci etabının tamamlanması ile birlikte de Yenikapı kazılarından elde edilen bulguların sergileneceği bir ‘Arkeopark’ın İstanbul’a kazandırılması amaçlanıyor. Toplamda 34 bin m²’lik bir alana yayıldığı söylenen Sarayburnu Parkı ziyaretçilerini bekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın