Türkiye’nin iklim planı

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan "iklim değişikliği eylem planın tamamlandı" başlıklı açıklamaya Tüketici Dernekleri Federasyonu'ndan cevap geldi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda hazırlanan İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı (İDEP) tamamlandı.

Eylem Planı ile enerji verimliliğine yönelik teşviklerin yüzde 100 artırılması, sanayi sektöründe üretilen GSYH başına eşdeğer CO2 yoğunluğunun azaltılması, kamu binalarında enerji tüketiminin yüzde 20 azaltılması, karayolu yerine demir ve deniz yollarına ağırlık verilmesi, afetler için tatbikat yapma düzeyine çıkılması kararları alındı.

İDEP ile enerji, binalar, ulaştırma, sanayi, atık, tarım, arazi kullanımı ve ormancılık başlıkları altında iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele için alınacak önlemler belirlendi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “iklim değişikliği eylem planın tamamlandı” başlıklı açıklamaya Tüketici Dernekleri Federasyonu’ndan cevap geldi.

Federasyon’un açıklamasında şu sözlere yer verildi;

Açıklama ile ilgili olarak Tüdef Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, zaten planın ulusal ve detaylı hiçbir sayısal sera gazı azaltımı hedefi içermediği, konulan eylemlerin kömürün tamamını kullanmak gibi iklimi öldüren eylemler olduğunu ve hatta asıl eylemleri engelleyecek şekilde kurgulanmış olduğunu ifade ederek planın tüketiciye ciddi fatura ödetmeyi amaçladığını duyurmuştu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, elektrik dağıtım kayıplarının %8’i indirilmesi, vahşi depolama alanlarının kapatılması, kamu binalarına enerji tüketiminin %20 azaltılması gibi eylemlerin 2023 yılına kadar yapılması hedefleniyor. Çetin, insanlar için normalde yapılmış olması gereken eylemlerin iklim için yapılıyormuş gibi gösterilerek “yeşil demogoji” yapıldığını ifade ederek ekledi: ” Elektrik dağıtım kayıplarını indirmek için neden 2023 bekleniyor? Bunu zaten yapmış olmaları gerekmiyor muydu? Benzer şekilde, kamu binaları enerji kullanımını %20 azaltmak, vahşi çöp sahalarından kurtulmak içinde 2023’e kadar beklemeye gerek yok. Belliki, Bakanlık, elektrik dağıtım kayıplarının halkın ödediği, kamu binalarının enerjiyi verimsiz kullandığı, atıkların geri dönüşümü, azaltımı ve tekrar kullanımı politikalarının ise hedef olmadığı bir planı kabul etmemizi istiyorlar.”

Etiketler

Bir yanıt yazın